Sivun näyttöjä yhteensä

19.5.2012

Lauantaileipomuksia: raparperipiirakkaa, pullia ja sämpylöitä

Tein pullapohjaan raparperipiirakat. Piirakan täytteeseen tuli noin kymmenkunta raparperinvartta paloina ja kiehautettuna tilkassa vettä, lisäsin puoli ruokalusikallista perunajauhoja tilkassa kylmää vettä sekaan sekä 3/4 desiä sokeria ja ruokalusikallisen kanelia. Päälle ripottelin seoksen, jossa oli 100 grammaa laktoositonta margariinia, 2 desiä kaurahiutaleita, desi sokeria ja desi vehnäjauhoja. Nuo määrät siis kahteen pyöreään vuoalliseen piirakkaa. Piirakat paistoin noin 12 minuuttia 225 asteessa.
Leivoin pitkästä aikaa pullaa. Tein korvapuusteja ja voisilmäpullia (siis laktoosittomia margariinisilmäpullia!) ja tietysti sämpylöitä, tällä kertaa porkkanasämpylöitä. Sämpylöissä oli porkkanasosetta, kaurahiutaleita ja Oululaisen puurosekoitusta vehnäjauhojen, veden, suolan, hunajan, hiivan ja öljyn lisäksi. Mitään leivonnaista en voidellut millään.

Lauantai kului niin kuin monesti hautaansiunaamisessa. Tällä kertaa muistotilaisuus oli siirretty toiselle paikkakunnalle, joten oli vain siunaaminen. Päivä kyllä kului muuten nopeasti taas sunnuntain messun ja puheen valmistamisessa.


Meillä kylvettiin kokeiluporkkanaa:  Daucus carota ssp sativus  Purple Haze  on aikainen kesäporkkana. Se on ensimmäinen hybridi villistä violetista porkkanasta. Sen kuori violetti, mutta sisus tutun oranssinpunainen.  Nantes-tyyppinen,  maukas, voimakaskasvuinen. Se sopii hyvin salaatteihin, wokkiin, raasteeksi ja mehuksi.

Viime kesänä oli kasvimaalla kasvamassa raidallista punajuuria. Se oli siitä hyvää, ettei värjännyt muita ruoka-aineita niin paljon kuin normaali punajuuri ja maistui myös makeammalta. Niinpä kasvatamme sitä punavalkoraidallista ”polkkaporsasjunajuurta” tänäkin vuonna.

 Kirveli, keräsalaatti ja persilja ovat saaneet nekin omat rivinsä kasvimaahan.Pihalla ja puutarhassa alkaa olla kastelullekin jo työtä: viiniköynnöksetkin tarvitsevat tähän aikaan vuodesta vettä.

Ei kommentteja: