Sivun näyttöjä yhteensä

7.5.2012

Pyhillä Poluilla

Matka aamulla aikaisin oli pätkittäistä: Ensin junalla Kouvolaan, jossa vaihto Lappeenrantaan menevään junaan, siellä odottelua taas ja sitten pikkuautolla sieltä eteenpäin.
Sanassa tälle päivälle oli aivan osuvat tekstit minun kannaltani. Olen näet Pyhien Polkujen seminaarissa, jossa olemme tänään puhuneet hiljentymisestä ja hiljaisuudessa vaeltamisesta.
"Jumalan edessä mieleni hiljenee, hän antaa minulle avun." (Psalmi 62:2)
"Hän (= Jeesus) sanoi heille: "Lähtekää mukaani johonkin yksinäiseen paikkaan, niin saatte vähän levähtää." Ihmisiä näet tuli ja meni koko ajan, eivätkä opetuslapset ehtineet edes syödä." (Markus 6:31).
Jaakkiman kristillisestä opistosta kertoi sen entinen johtajatar Aune Pennanen niin Tuomo Jantuselle kuin meille toisillekin seminaarin osanottajille. Opisto sijaitsee Ruokolahdella, luonnonkauniilla paikalla Saimaan niemessä. Siellä järjestetään monipuolista ammatillista, ammattisivistävää ja yleissivistävää koulutusta. Keskeisiä koulutusalueita ovat lastenohjaaja- ja koulunkäyntiavustajakoulutus.
Pyhiinvaellus luterilaisittain -seminaarissa meitä on johdateltu protestanttiseen pyhiinvaellusteologiaan. Protestanttisessa pyhiinvaellusteologiassa korostuu matkan pyhittäminen pyhän kohteen sijaan, sanoi Panu Pihkala. Olemme pohtineet, mikä tekee vaelluksesta pyhiinvaelluksen, paikan ja matkan pyhyydestä, matkailun teologiasta, Lutherin kritiikistä pyhiinvaelluksesta ansioina pelastukseen, ja yleensäkin Pyhistä Poluista esimerkkinä protestanttisesta pyhiinvaelluksesta. Myös olemme saaneet kuulla kokemuksista Pyhiltä Poluilta niiden parin vuoden ajalta.
Tässä osa ryhmäämme lähdössä illalla  lyhyehkölle hiljaiselle vaellukselle eli vaelsimme mitään puhumatta tuon matkan seuraillen luontoa ja sen ilmiöitä. Vaelluksen päätteeksi oli iltahartaus.
Sain tietää täällä uutena asiana luonnosta, että mäntyjen lähellä olevat pienehköt kannot usein elävät edelleen. Mäntyjen juuret kietoutuvat toisiinsa ja niin kantojen juuret ovatkin auttamassa eläviä puita niiden ravinteiden hankinnassa.

4 kommenttia:

Anneli kirjoitti...

Vai Kouvolaan... olisit tullut kahville :)

Anonyymi kirjoitti...

Pyhiltä Poluilta ... Kiitos mummolle ja "miehelle" ylenpalttisesta kahvitteluhetkestä mukavassa seurassa ja siunauseväistä loppuvaelluksellemme kumipyörillä. Se auttoi onnellisina kotiin asti. Ja taas tänään oli monen kiitoksen päivä! ismo

pappilanmummo kirjoitti...

Pyhillä Poluilla on yhdessä mukava vaeltaa

pappilanmummo kirjoitti...

Taisi olla liian lyhyt pysähdys junavaihdossa kyläilylle tällä kertaa - kiitos kutsusta