Sivun näyttöjä yhteensä

23.5.2012

Valkoista puutarhassa

Suklaakirsikka (Prunus cerasus 'Chokoladnaja) kukkii valkoisin kukin nyt toukokuulla. Erikoinen tummanpunaruskea morellityyppinen pensaskirsikka,  joka on lähtöisin Baltian maista ja Venäjältä. Pensas on pyöreähkö ja tulee noin 150-200 cm korkeaksi. Pensas vaatii tuoreen, ravinteikkaan ja kalkitun maan sekä aurinkoisen paikan. Se on itsepölyttyvä. Maun sanotaan olevan miellyttävän happamanimelä ja manteliin vivahtava. Sato kypsynee aikaisin. Tämä pieni pensas kukkii, mutta satoa vasta odotamme, viime vuonna ei vielä tullut noita suklaakirsikoita.
Vanhat punaluumut kukkivat parhaillaan.

Sinikka kukkii. 
Sinikka-luumu on hillittykasvuinen puu. Se jää matalaksi, joten sato on helppo poimia eikä puu kaipaa leikkaamista. Runsas sato tullee elokuun lopussa. Pienehkö hedelmä on sininen, sisältä tummanruskea, makea ja aromikas. Luumun maku on parhaimmillaan kun hedelmät saavat kypsyä puussa täysin kypsiksi. Kypsän luumun tunnistaa siitä kun se irtoaa puusta lähes itsestään ja siemen irtoaa hedelmälihasta helposti. Poiminta-aikaa on vain noin viikko koska kypsänä hedelmät varisevat herkästi. Hedelmä sopii tuorekäyttöön ja säilöntään.
Marjatuomipihlaja. Marjatuomipihlajasta käytetään myös nimeä saskatoon. Marjoja voidaan käyttää piirakkoihin ja hilloihin tai syödä sellaisenaan. Marjatuomipihlaja eli ”intiaanien mustikkapuu” on sekä koriste- että marjakasvi. Se kukkii runsaasti joka kevätkesä ja ruskaväri on loistelias. Heinäkuun loppupuolella kypsyvät marjat maistuvat jopa sellaisenaan. Linnut tykkäävät saskatoonin marjoista erityisesti, joten pensaat on syytä suojata huolella. Marjatuomipihlaja luetaan usein mukaan niin kutsuttuun "superfruit" ryhmään.
Omenakin  - Pirja - alkaa avata nuppujaan näinä päivinä.


2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos saappaista :)

Minna

pappilanmummo kirjoitti...

Ole hyvä;)