Sivun näyttöjä yhteensä

14.7.2012

Vatut ja mehiläiset

 
Vanha kalkkiliina on kirkossamme lasin alla suojassa.
 Tänään taas oli työpäivä. Ensin hautajaiset, sitten avioliittoon vihkiminen. Toisinaan on vaikeaa siirtyä tunnelmasta toiseen.
  
Mehiläisten emokenno. Emokenno oli rakennettu kehän reunaan, kakuston ja reunalistan väliin. Vanha emo munii emokennoon ja mehiläiset kasvattavat itselleen uuden emon. Vanha emo lopettaa munintansa yleensä ennen uuden emon kuoriutumista, tulee hoikentuessaan lentokykyiseksi ja lähtee osan yhdyskunnasta kanssa parveilemaan ja etsimään uutta pesäpaikkaa, kun taas nuori emo jää asuttamaan vanhaa pesäpaikkaa.Parveilua voi yrittää estää, mikäli munitut emokennot löydetään ajoissa ja rikotaan.
Vieläkin jaksavat jotkut mehiläiset roikkua männyssä, vaikka niitä on useamman kerran sieltä yritetty hajottaa pois ja osa noistakin on saatu laatikkoon ja viety kellariin rauhoittumaan. Taas kerran yritettiin noita kopistella pois! Tämä on pieni jälkiparvi ja korkealla männyn oksassa, mistä sitä ei millään pysty ottamaan pois eivätkä vesisuihkun avullakaan ole suostuneet hajoamaan.
Vahakenno
Kun mehiläiset lähtevät parveilemaan, niin ne ottavat mukaansa vahaa. Näin ne pystyvät heti rakentamaan kennostoa, sinne mihin asettuvat. Tuon vahakennon parvi on kerinnyt yön aikana rakentaa häpeämislaatikossaan kellarissa.
 
Mehiläisleipää eli siitepölyä kennostossa, jossa mehiläiset kypsyttäneet ja säilyttäneet sen maitohappokäymisen avulla. Maitohappokäymisen saavat aikaan mehiläisen syljen sisältämät maitohappobakteerit. Maitohappokäynyttä siitepölyä kutsutaan Pergaksi eli mehiläisleiväksi. 

Mies kävi tänään uudelleen kylällä savupiipusta hävittämässä sinne kennostot rakentaneita mehiläisiä laittamalla puolisen litraa bensaa savupiippuun kankaaseen kasteltuna ja päälle piippuun tiukan superlonin ja kannen. Piipussa oli jossakin pieniä reikiä, mistä mehiläiset olivat vielä päässeet kulkemaan. Seuraillaan, joko nyt onnistui tuon väärään paikkaan asettuneen yhdyskunnan hävittäminen.

 
 Apinankukkia
 
Tämän kesän ensimmäiset puutarhavadelmat kypsyvät nyt.

Ei kommentteja: