Sivun näyttöjä yhteensä

17.8.2012

Kermaviilimustikkapiirakka

Eilinen päivä kului osin työn merkeissä ja osin mehustuksessa: punaisia viinimarjoja vattujen kera keittelin mehuksi pari satsia jälleen.
Puutarhassamme kasvaa myös muutama pensasmustikkapensas. Pensaat ovat vielä nuoria ja niin Ainossa on ainoastaan marjoja.
 
Eilen illalla lähdimme ajelemaan mökille. Matkalla näimme monta puimuria pelloilla. Viljankorjuu on alkanut. Menimme mökille saunomaan ja laittamaan verkonkin järveen. Verkko oli aamullakin tyhjä, mutta katiskassa oli onneksi ahvenia, joten lounasruoka oli taas taattu. 
 
Mökillä kasvaa Aili eli vaaleanpunainen viinimarja, joskin viherherukka on lajitovereidensa joukossa vitamiinirikkain. Siitä saa liki yhtä paljon C-vitamiinia kuin tyrnistä. On mökillä kahta eri laatua viherherukkaakin, Vertti ja Venny, mutta ne eivät kovin montaa marjaterttua vielä tänä vuonna tuottaneet. Vennyssä on  enemmän  C-vitamiinia kuin Vertissä. Aili on maultaan miedompi kuin punaherukkalajikkeet. Sen maku muistuttaa sekä puna- että valkoherukkaa. Aili poimittiin tänään ja kotosalla lapsenlapset ovat sitä mielellään maistelleet.

Kotipuutarhassa pappa oli lastenlasten kanssa myös monenlaisia marjoja maistelemassa ja muutenkin puutarhaa tutkimassa. Kun pieni lapsenlapsi näki kotilon, hän sanoi: ”Etana, etana, näytä sarves, onko huomenna kotona pöytä.” Loru ei aina kerro lapselle kaikkea, mitä aikuinen ajattelee sen olevan.
Mökkireissulla kävimme metsässäkin vaeltelemassa sieniä etsimässä sekä tutkimassa, missä vaiheessa puolukoiden kypsyminen on. Puolukat eivät vielä ole kunnolla kypsiä, vaikka joissakin kohdin kypsiäkin löytyy. Mustikoita tarttui taas kummasti minun ämpäriini - mies sentään sai kantarelleja. 
Mustikoista leivoin piirakan, jossa piirakkapohjassa oli 200 grammaa laktoositonta margariinia ja  2 dl sokeria vaahdotettuna, 4 desiä kaurahiutaleita ja 2 desiä vehnäjauhoja sekä 4 tl vaniljasokeria ja 2 tl leivinjauhetta ja kahden kananmunan verran vettä. Ainekset sekoitettiin ja pellille reunalliselle leivinpaperin päälle pohja 20 minuutiksi paistumaan 225 asteessa. Sitten lisätään päällyssekoitus, jossa oli litran verran mustikoita, 4 dl kermaviiliä ja puoli desiä sokeria. Paistettiin vielä 15 minuuttia. Porukalla sitä sitten iltapalaksi maisteltiin.
Sana tälle päivälle: "Sillä niin kuin taivas on korkea maan yllä, niin on Herran
armo suuri niille, jotka pelkäävät ja rakastavat häntä." (Psalmi 103:11)


3 kommenttia:

Kiiris kirjoitti...

No kyllä kelpaisi, herkkupiirakka :))

Zilga kirjoitti...

Nam, saisipa palasen piirakkaa :-)
Kävin ugglan blogissa ja huomasin kommenttisi.
Jätän osoitteen, tervetuloa kylään ;-)

Maca kirjoitti...

Tuollaista piirakkaa minäkin ajattelin, mutta punaisista viinimarjoista, mutta ei ollut kermaviiliä kaapissa, joten tein vähän toisenlaisen. Luulin mustikoitasi saskatooneiksi. Ovat kuvassa saman näköisiä.