Sivun näyttöjä yhteensä

14.10.2012

Kirjoneuletta Albaniasta ja ensimmäinen talvipäivä

Pakkasta on luvassa ensi yöksi! Kustaa Vilkunan Ajantiedon mukaan tänään on ensimmäinen talvipäivä. Entisaikaan, kun pellot työvoimaan nahden olivat hyvin paljon pienemmät, niin maataloustyöt saatettiin saada loppumaan määräpäiväksi eli Mikkelin päivään. Silloin elämän painopiste siirtyi kotovainioilta asuinpihaan ja tupaan. Samoin talvi saatettiin alkaa tiettynä päivänä eli lokakuun neljästoista.Mikkelin ja talviyön välinen aika on 14 päivää. Ja Mikkeli on vanhan perimätiedon mukaan kesän loppu. Ensimmäinen talvipäivä oli aina ensimmäinen talvikuun idus eli keskivaihe. Kuukalenterin mukaan tuo.
Tänään olin messussa tässä kirkossa. Juuri parhaillaan on suntio soittamassa papinkelloja.
Päivän aiheena oli usko ja epäusko. Myös tänään eli lokakuun toisena pyhänä vietettiin kristittyjen yhteistä ekumeenista lähetyspyhää. Lähetyspyhää on vietetty vuodesta 1999 alkaen. Lähetyspyhä korostaa yhteistä rukousta kaikille kristityille kuuluvan lähetystehtävän puolesta. Yhteisen lähetyspyhän vieton toivotaan vahvistavan kristittyjen yhteistä todistusta, keskinäistä rauhaa, sovintoa ja rakkautta sekä johtamaan lähetysvastuuseen.
Alttarikukkinakin oli tänään tähän vuodenaikaan erikoiset kukat: lupiinit. Suntioharjoittelija oli löytänyt kotinsa läheltä tien vieriltä vielä näitä.
 
Eilen siirtyivät parvekkeelta kesän ajan olleet kukat takaisin verannalle talveksi. Kaktuksissakin oli taas jo nuppuja ja joulutähden ylälehdet ovat punastuneet.

 
Albaniassa sukkia neulotaan hieman eri tavalla kuin meillä. Ostin sieltä puolitoista viikkoa sitten yhdet sukat malliksi. Kirjoneule on ihan mukava, mutta kärki ja kantapää, miksei pohjakin ovat oudosti neulottu.Päällinen on kuin lapasen päällysosa ja kantapää on lisätty jälkeenpäin melkein kuin peukalo lapaseen.

5 kommenttia:

Maca kirjoitti...

Kirkossa oltiin täälläkin. Lapasten kuvio on hieno!

Huopatossunen kirjoitti...

Kauniit ja taidokkaasti tehdyt sukat. Olen joskus kokeillut tehdä kantapään jälkeenpäin ja siitä tulee oikein istuva. Tosin laiskuuttani teen yleensä sen helpoimman eli tiimalasikantapään :D

tuulento kirjoitti...

Minäkin olen usein ihmetellut eri maiden erilaisia neulemalleja. Ja muistelenpa, että mummonikin teki erilaisen kantapään kuin minä.

kosotäti kirjoitti...

Ompa todella erikoiset sukat, kaunis kuviointi.

Anneli kirjoitti...

Kyllä on ihan huippukauniit sukat.