Sivun näyttöjä yhteensä

29.10.2012

Lämpöä neuleillakin myös tohvelisankareille

Eilen oli Simon nimipäivä. ”Simo siltoja tekee”, sanoi vanha kansa. Pakkasta olikin eilen ja niin maa ja vedet alkavat vähitellen jäätyä. Tuo sanonta jatkuukin ”Martti maita vahvistaa, Antti aisoilla ajaa.”  Lumi on edelleen pysynyt maassa, vaikka tänään jo lämpötila käväisikin pikapäin plussan puolella. Kustaa Vilkunan Ajantiedon mukaan Simon päivään ovat kuuluneet  kalastusjuhlat. Syyskalastuskausi on ollut vilkkaimmillaan. Niinpä nyt kaupoissa on ollut muikkuja tarjolla useaan otteeseen. 
Keski-Euroopassa Simon oli aikoinaan kaikkien tohvelisankareiden suojeluspyhimys. Simonpäivänä ei sopinut omaa vaimoaan vastustella. Ja jos Simonpäivänä vaimo oli noussut ennen miestään, niin vaimo  piti (jälleen!) vuoden perheen hallitusohjaksia käsissään. 


 Takan lämmössä on mukava lueskella ja neuloa. 
Käsi- ja taideteollisuusliitto Taito ry  teki keväällä 2012 käsityöalan trendikyselyn. Kysely kertoi käsityön arvostuksen nousseen ja näkyvyyden lisääntyneen. Käsityö on muuttunut trendikkääksi ja kaikkien asiaksi. Etenkin nuoret ovat kiinnostuneet käsitöistä. Käsityö näkyy erityisesti sosiaalisessa mediassa. Käsityöt ovat myös hyvinvoinnin ja terveyden lisääjiä. Toisinaan itse tekeminen saattaakin olla valmista tuotetta tärkeämpää ja antaa elämyksiä koko loppuelämälle.  Käsityöstä on tullut yhteisöllistä toimintaa: myös hyväntekeväisyyskäsityö on noussut entistä näkyvämpään rooliin. Neulotaan vaikkapa Etiopiaan vauvoille nuttuja, Missiokauppoihin sukkia ja lapasia, syöpää sairastaville sytömyssyjä tai vauvojen myssyjä ja sukkia synnytyssairaaloihin jne.
 
Eilen käväisimme illan lentopallopelimatkalla kurkistamassa lapsen perheen pienokaisiakin. No jaa, ikääkin on jo monilla näillä pitkäkarvaisilla kääpiömäyräkoirilla eivät enää ole niin kovin pienokaisia - vanhimmalla jo 11 vuotta.

Virren 176 toinen säkeistö puhuttelee tänäänkin: 
"Pois ihmispelko heitä ja pelkää Jumalaa.
Ken kulkee Herran teitä, häneltä avun saa.
Maailman nytkin voittaa vain usko Kristukseen,
hän antaa armon koittaa, tuo rauhan kansalleen."

4 kommenttia:

Anneli kirjoitti...

Se onkin mukavaa että nuoretkin tekevät nykyään käsitöitä.
On se vaan sellaista terapiaa, ettei paremmasta väliä :)

pappilanmummo kirjoitti...

Neuvoinkin jälkikasvulle sukanneulontaa ja sain innostumaan edes yhden...

Sirkku kirjoitti...

Onpas ajankohtainen sanoma virren säkeistössä! Mies on kaivellut minulle viime aikoina monta vanhaa virttä opeteltavaksi ja sitten aikanaan laulettavaksi. Vanhojen virsien sanat ovat usein niin kohdilleen sattuvia.

pappilanmummo kirjoitti...

Sunnuntaina eli eilen oli uskonpuhdistuksen muistopäivä ja kirkossa lautetiin muun muassa Lutherin Jumala ompi linnamme ja vahva turva aivan...