Sivun näyttöjä yhteensä

9.10.2012

Maa-artisokkaa

 
Mökillä kasvoi maa-artisokkaa istuttamatta kompostissa. Sinne oli kärrätty maa-artisokan juuria kompostoitumaan, mutta ne innostuivatkin kasvamaan ja niin kolmesta komeasta varresta tuli miltei pesuvadillinen maa-artisokan mukuloita. Kukatkin otin talteen ja laitoin kukkamaljakkoon. Varret pätkin kompostiin ja yritin nyt kaivaa kaikki juurenpätkät ja pienet alut pois kompostista talikolla, mutta ensi kesänä sitten tiedän, miten olen siinä onnistunut. Nyt voi tehdä soppaa tai muusia tai leipää noista mukuloista tai kaikkia niitä.
 
 Ostin kymmenellä sentillä kappale keväällä pari nyhjyistä markettaa. Ne ovat kuitenkin kukkineet koko kesän ja vieläkin on kukkia ja nuppuja niissä.
 
Aamulla oli sumuista mennessäni mökille, mutta päivän mittaan kirkastui ja aurinkokin pilkahteli. Nautin puutarhahommista. Nostin vähäiset porkkanat, leikkasin mintut ja sitruunamelissat kuivuria varten, toin kukkia kotiinkin mm. oppineiden kukkaa, joka kukki kuten hämähäkkikukkakin ja jopa kultapallossakin oli vielä nuppuja. Katiskassa oli vain yksi ahven. Veden lämpötila oli kymmenen astetta ja metsälenkeillä ei tullut edes hiki, joten uimaan en mennyt, vaikka olin niin aikonut.
Metsään tein kolme kertaa sienilenkin. Sain neljä ämpärillistä suppilovahveroita ja hieman kantarellejakin. Oli aivan mukava päivä kuljeskella metsässä. Sadella alkoi vasta, kun pääsin autoon lähtiessäni kotiin. Aivan nappiin siis meni tämä mökkipäivä.

1 kommentti:

Minz kirjoitti...

Oi, teillä on maa-artisokka ehtinyt kukkiakin tänä kesänä. Meillä ei ehtinyt tulla edes nuppuja. Mutta kasvusto on tiheää. Pitäisi osa nostaa maasta ja jättää taas osa paikoilleen. Jatkavat sitten keväällä taas kasvuaan. :)