Sivun näyttöjä yhteensä

22.10.2012

Mäkimeiramia ja uuniohrapuuroa

 
Aamulla tuli tuoreen leivän tuoksu leipäkoneesta herätessä ja uunissa odotti lämmin ohraryynipuuro. Laitoin litran punaista laktoositonta maitoa, 1,75 dl rikottuja ohraryynejä ja 1 tl suolaa ja desin vettä lasivuokaan. Vuoka uuniin yöksi. Illalla laitoin vielä kannen puuron päälle ennen nukkumaanmenoa, jotta pinta ei palaisi.
 
Ensi yöksi on luvattu jo meillekin pakkasta, joten puutarhassa piti tehdä vielä viimeisiä poimimisia. Karhunvatut, ne piikittömät, eivät sitten kerinneet kaikki kypsyä, vaan vielä jonkin verran niitä noukin pensaikosta, etupäässä suoraan suuhun.
 
Mäkimeirami kukki hienosti ja lehdet pääsevät kuivuriin. Mäkimeirami eli oregano on aromaattinen, hyväntuoksuinen ja helppo maustekasvi. Se on monivuotinen ja se talvehtii Suomessa hyvin. Mäkimeirami viihtyy kuivahkoilla, aurinkoisilla ja mieluiten runsaskalkkisilla mailla. Se on myös erinomainen mehiläis- ja perhoskasvi.
Sitä käytetään muun muassa pizzaan, tomaatti-, vihannes- ja liharuokiin.  Maustehyllyjen oregano on sekoite, johon käytetään mäkimeiramin versojen ohella maustemeiramia ja turkinmeiramia. Pelkästään mäkimeiramin kuivatuista lehdistä valmistettu mauste on pistävämpää ja karkeamman makuista kuin meiramiseos.

Mies putsasi kuivuriin tänään sieniäkin. Löysimme vielä punaisesta viinimarjapensaasta marjoja pari litraa. Ne pääsevät puuroksi lähiaikoina. Mangoldin loput lehdet, pesuvadillisen, otimme talteen ja pesin, huuhdoin ja riivin ne sekä kiehautin ja jauhoin sauvasekoittimella soseeksi. Pariksi kerraksi taas saa siitäkin keiton tai kastikkeen pohjan. Omenat piti peittää parvekkeella jo hyvin. Viimeiset kukat tulivat ulkoa pois ja siirrettiin viileäään ja verannalle tuotiin verenpisara, joka kukkii edelleen.
 
Olen alkanut neuloa lapasia Novitan Puro-langasta kahdeksikon puikoilla. Huovutukseen pesukoneeseen nuo ovat vielä menossa. Lapaset  kutistunevat noin 40 prosenttia... Ne ovat aikuisen naisen kokoa eli itselleni olen niitä tekemässä. Nämä ovat KyJy8.

2 kommenttia:

Anneli kirjoitti...

Noita karhunvatukoita olisi kiva maistaa.
Ihanat lapaset ja lämpimät pesukone käsittelyn jälkeen :)

Maca kirjoitti...

Karhunvatukoita olen minäkin kerännyt suoraan suuhun, mutta Irlannissa.