Sivun näyttöjä yhteensä

11.10.2012

Viinihyytelöä ja ruusukvittenihilloa

 
Viinitekopäivä tänään. Tosin en varsinaisesti viiniä alkanut valmistaa kolmesta kilosta riivittyjä viinirypäleitä. Pari ämpärillistähän satoa saimme kaikkiaan. Nämä ovat nyt Zilgaa, joka kypsyi vihdoin. Toiset olimme jo syöneet aikaisemmin. Keitin rypäleet puolessa litrassa vettä, laitoin valumaan siivilään, joka oli kattilan päällä jo valmiiksi. Kuumensin mehun, lisäsin sokeria ja lopuksi pussillisen punaista Melatiinia.
 
Ja viinihyytelöä tuli! Ensi kerralla maustan ehkä vaniljalla tuon keitoksen?
Lopusta eli sosemyllyn kautta tulleesta mäskistä taidan huomenna keitellä kiisseliä tai puuroa. En enää jaksa/viitsi hilloja keitellä - eiköhän niitä ole oman käytön lisäksi suvun ja ystävien tarpeiksikin jo yllin kyllin keitelty tänä syksynä.
Muutama päivä sitten keitin yhden osan ruusukvitteniä ja kaksi osaa omenaa pienessä vesitilkassa, soseutin ne sauvasekoittimella, lisäsin sokeria ja lopuksi puoli pussillista punaista Melatinia ja sain hyvän tiiviin kirpeän hillon - ensin siinä maistuu omena, sitten tulee esiin kvittenin kirpeys - hyvää. Ehkä voisi olla 2 osaa ruusukvitteniä ja kolme osaa omenaa - seurtaava kokeilu ehkä ensi syksynä, jos satoa saamme. Ruusukvittenit ja omenat pilkoin neljään osaan ja poistin siement ja kannat ja kukkaperät ja siemenkotaa sen verran kuin sain pois. Ruusukvittenin siemenet otin talteen ja ne menevät kylmäkäsittelyyn - jospa saamme sitä kautta taimia lisää.
 
Nokisutarikin kävi tänään. Nykyisillä vehkeillä ei tule kovin paljon sotkua, mutta kyllä kuitenkin löytyi nuohoojan käynnin jälkeen nokihiutaleita sieltä täältä, sanoi  mies.
 
Mies nosti tänään palsternakat ja lantut. Hieman olemme edenneet syystöissä. Vesijohdon kaivamista varten kaivurimies kävi merkkaamassa sähköjohtojen paikat ja neuvottelemassa kaivinlinjasta. Niinpä aika moni marjapensas nousee pois paikoiltaan ja puitakin. Keväällä sitten tiedämme, miten niille on käynyt. Tänään sidoimme naruilla marjapensaiden oksia suppuun, jotta ne pystyy kaivinkoneen kauhalla nostamaan pois.

5 kommenttia:

Kiiris kirjoitti...

Voi että, aikamoisia ahkeroitsijoita olette! Viinihyytelö kuulostaa hyvältä, varmaan maistuu paistin kylkiäisenä... nam!

Anneli kirjoitti...

Sellaista hilloa tai jotain muuta säilykettä ei varmaan ole edes keksitty, mitä sinulta ei löytyisi ;)

Marjut kirjoitti...

Samaa mieltä Annelin kanssa, sinulta taitaa löytyä kaikkea mahdollista hilloa tms.:)

Sokea kana kirjoitti...

Onko ruusukvitteni kirpeää? Ajatella, kun puussa kasvavat ovat melkein mauttomia. Täytyypä kertoa tyttärelle - sitten kun jonain vuonna ruusukvitteniä tulee enemmän. Hauskaa, että joku muu tekee pioneerityön :)

pappilanmummo kirjoitti...

On kirpeähköä. Maistuu hieman sitruunalle.
On mukavaa kokeilla kaikenlaisia kasveja, nimenomaan hyötykasveja, puutarhassa.