Sivun näyttöjä yhteensä

3.11.2012

5 ja 50

Tänään on vietetty pyhäinpäivää. Pyhäinpäivässä yhdistyvät kaikkien pyhien päivä sekä kaikkien uskovien vainajien päivä. Suomessa päivää on vuodesta 1772 asti vietetty viikonloppuna: ensin sunnuntaina ja vuodesta 1955 lähtien lauantaina, joka ajoittuu lokakuun lopun ja marraskuun kuudennen päivän välille. Vuonna 1967 juhlan nimi vaihtui pyhäinmiestenpäivästä nykyiseen muotoonsa .
Pyhäinmiestenpäivää eli marttyyríen ja veritodistajien muistoa oli kristillinen kirkko viettänyt jo yli tuhannen vuoden ajan marraskuun ensimmäisenä päivänä.  Pyhäinpäivä on sulautuma kahdesta juhlasta, kaikkien pyhien päivästä  ja kaikkien uskovien vainajien muistopäivästä. Siten muistelun kohteena ovat sekä kaikki kristikunnan marttyyrit että muut uskossa Kristukseen kuolleet. Sana pyhä ei kuitenkaan viittaa vain kuolleisiin. Jokainen Kristuksen oma on pyhä. Hän on uskossa osallinen näkymättömästä pyhien yhteydestä. Uskontunnustuksen mukaan pyhät muodostavat yhteyden, johon voimme näkymättömästi liittyä. Kristilliseen pyhäinpäivään kuuluu vainajien muistelun lisäksi myös toivo, sillä kuolema ei merkitse loppua, vaan ikuista elämää Kristuksen tuomassa valkeudessa, josta pyhäinpäivän kynttilöidenkin ajatellaan muistuttavan.
haudalla callunat
Myös veimme haudalle kynttilät.

Raamatun sana tänään: Jeesus sanoo:"Autuaita ovat hengessään köyhät,sillä heidän on taivasten valtakunta. Autuaita murheelliset: he saavat lohdutuksen." (Matteus 5:3-4)
pääkallokakku
Kävimme pienen hienon miehen 5-vuotissynttäreillä, joita juhlittiin tänään. Hän oli toivonut kakkuunsa pääkallon kuvan. Juhlissa oli mm. kuva-arvoituksia, joita serkkupoika piirteli ja tietokilpailukin. Ja paljon maukasta syötävää niin aikuisille vieraille kuin pienemmillekin.
ruusuja 10
Sen jälkeen lähdimme juhlimaan miehen veljen ja tämän vaimon kultahääpäivää. Oli mukavaa yhdessä muistella vanhoja aikoja.

2 kommenttia:

Maca kirjoitti...

Meilläkin eilen kirkossa sytytettiin kynttilä kuolleille seurakuntalaisille. Hauhoilla käytiin ja vielä illalla konsertissa. Vettä satoi koko päivän. Mukavia juhliakin sinulla on ollut!

pappilanmummo kirjoitti...

Sateista oli täälläkin.