Sivun näyttöjä yhteensä

28.11.2012

Kardemummapiparitaikina

Joulukaktus on kukkinut jo kuukauden verran.

Joululeivonnaisten aika alkaa olla. Tein ensimmäisen piparitaikinan eli meidän perheen jokavuotisen: Kardemummapipareita. Taikina on jo heti kaksinkertainen eli siihen tulee 3 dl sokeria, 2 dl siirappia, 3 tl inkivääriä, 4 tl kardemummaa, jotka kiehautetaan kattilassa, lisätään kuumaan seokseen 250 g laktoositonta margariinia, jäädytetään taikina ja sekoitetaan 2 kananmunaa ja 11 dl vehnäjauhoja, joihin 3 tl soodaa on sekoitettu. Jätetään taikina viileään odottamaan leipomista. Odotusaikana taikinan luona on valmiiksi veitsi, jolla voi silloin tällöin käydä sivaltamassa siivun taikinaa. Jos haluan taikinaa säilyvän paljolti leipomiseen, on se piilotettava pakastimeen... itseltäkin.
Innostuin leipomaan vielä kesäkurpitsasämpylöitä ja -leipää. Tähän asti ovat isot kesäkurpitsat säilyneet vielä hyvin. Tein illalla juuren ja tänään aamulla sitten lisäsin jauhoja ja nostatin vielä kerran. Taikinassa oli noin 3/4 litraa kesäkurpitsaraastetta, hieman valkosipulia, vettä, öljyä, suolaa, hunajaa, neljänviljanhiutaleita ja vehnäjauhoja sekä pari pussia kuivahiivaa.
 
Poika oli tuonut heidän pihaltaan keinun osat, jotka tänään kävi kokoamassa miehen kanssa nostaen betonimöhkälejalat kaivinkoneen kaivamiin kuoppiin. Kokeilukeinumisetkin on jo tehty!

Talvi alkaa tulla tännekin. Maa on jo valkoisena. Tuulee voimakkaasti.  Pupuset olivat jo käyneet vioittamassa tyrnejä, kun ne eivät olleet saaneet suojaverkkoja ennen kuin tänään. Arvelin, että selviäväthän ne muutenkin, mutta onneksi mies halusi niillekin verkot.

Sana tälle päivälle: "Voi niitä, jotka vääriä säädöksiä säätävät, jotka katalia päätöksiä tekevät estääkseen heikkoja saamasta oikeutta, riistääkseen kansan köyhiltä lain turvan, anastaakseen leskien varat, ryöstääkseen orpojen perintöosan. Miten te aiotte selviytyä tilinteon päivästä, kun kaukainen rajuilma ehtii tänne? Kenen luo silloin pakenette apua hakemaan, minne kätkette rikkautenne?" (Jesaja 10:1-3)

7 kommenttia:

Maca kirjoitti...

Raamatunjakeessa olisi miettimistä yhdelle jos toisellekin.(itse mukaan lukien) En ole moneen vuoteen tehnyt itse piparitaikinaa, pitäisiköhän nyt yrittää?

Pilvikirsikka kirjoitti...

Tulipa niin lapsuuden joulu mieleen tuon kaktuksen kukkaloistoa katsoessani. Se on ihana kukka.
Ja piparitaikinasta meilläkin on osa porukasta sitä mieltä, et taikinana on parasta. Etenkin vävy tykkää ja kysyykin aina et onko sitä taikinaa, ei pipareista puhu mitään.:):)
Lumisadetta miekii oottelen mut nyt aurinko paistaa.

Anneli kirjoitti...

On sinulla vaan todella upea kaktus :O
Ihmeen kauan se on kukkinutkin !

pappilanmummo kirjoitti...

Itsetehdyssä tietää, mitä siinä taikinassa on!

pappilanmummo kirjoitti...

Taikinansyöjiä taitaa olla aika monessa perheessä:)

pappilanmummo kirjoitti...

Ja pari kertaa vuodessa...

kosotäti kirjoitti...

Oi että on kaunis kaktus, miten ihmeessä saat sen kukkimaan noin kauan.