Sivun näyttöjä yhteensä

9.12.2012

Annanpäivä

Tänään kaikki Annat viettävät nimipäiväänsä ja Anna-nimen muunnelmien omistajatkin kuten Anne, Anneli, Anni, Annika, Annikki, Annu, Annukka ja Anu. Anna onkin yksi suosituimmista tyttöjen etunimistä Suomessa ja myös kansainvälinen naisen etunimi.
Anna on muunnos heprenkielisestä armoa tai suosiota tarkoittavasta nimestä Hannah. Neitsyt Marian vanhemmat, Pyhä Anna ja hänen puolisonsa Joakim, olivat  siis Jeesuksen äidinpuoleiset isovanhemmat. Heitä ei mainita Raamatussa edes Jeesuksen sukupuun yhteydessä. Heistä alettiin kertoa vasta 100-luvulla, jolloin heidän elämänvaiheensa löydettiin Raamatun apokryfisistä kirjoituksista. Pyhä Anna oli myös yleinen aihe kirkollisessa taiteessa keskiajan loppupuolelta lähtien. Annaa rukoiltiin erityisesti naisten ja varsinkin synnyttäjien suojelijana, mutta myös isoäitien ja naimattomien naisten sekä kaivosmiesten ja kauppiaiden suojelijana.Annan suosio pyhimyksenä on jättänyt jälkensä myös vanhaan suomalaiseen tarustoon ja kansarunouteen. Niissä hänet tunnetaan Annikkina, kotitalouden ja metsän emäntänä, jolta pyydettiin varjelusta karjalle ja onnea metsämiehille. 
 
Te laaksot, notkot, nouskaa, te vuoret, vaipukaa!
Jumalan kansan toivo nyt täyttymyksen saa.
Hän saapuu, kuninkaamme ja rauhanruhtinaamme.
Siunattu olkoon hän, ken meille tuo elämän.
 (Virsi 5:1)
Tänään oli aika pöpperöinen keli, kun ajelin pitämään messua. Sai varata ihan reilusti aikaa matkantekoon tuolla kelillä. Suurimman osan matkaa tie oli auraamaton yöllisen lumisateen jäljiltä ja keskellä tietä oli autojen jäljet, joita molempiin suuntiin kulkevat olivat ajaneet.
Tänään toisena adventtina sytytettiin toinen adventtikynttilä myös jumalanpalveluksessa. Sytyttäessämme tämän kynttilän rukoilemme rauhaa maailmaan ja väkivallan loppumista. Adventtikynttilän rauha tarkoittaa myös sisäistä rauhaa ja rauhoittumista ja tietoisuutta, että Jumala on solminut rauhan meidän kanssamme Jeesuksen ristinkuoleman tähden.

Iltapäivällä kävimme sauvakävelylenkillä. Hiihtämään emme viitsineet lähteä, kun oletimme, että latuja ei ole tänään lumisateen vuoksi aurattu. Illalla lähdemme vielä pelaamaan lentopalloa. Liikuntaa tulee siten ihan sopivasti. Mies on saanut liikuntaa lumitöissäkin niin yksin kuin lastenlastenkin kanssa tässä jo muutamana päivänä. Tänään sitten pienet vanhempineen lähtivät ajelemaan kotiaan kohti. 

2 kommenttia:

Kiiris kirjoitti...

Hyvää alkavaa viikkoa pappilaan!

kosotäti kirjoitti...

mei kirkossa sanotaan "Herran esivanhemmat Joakim ja Anna" jokaisen liturgian yhreydessä.
Rauhallista adventti aikaa