Sivun näyttöjä yhteensä

25.12.2012

Jouluaaton viettoa

Jouluaattoaamuna pienimmät olivat jo aikaisin hereillä. Oli pitkä päivä edessä. Mummo keitteli aamupäivällä riisipuuroa pari tuntia. Sitä syötiin sitten puolenpäivän aikoihin samalla kuunnellen joulurauhan julistusta Suomen Turusta. Joulurauha on julistettu Turun Vanhalta Suurtorilta perinteisin menoin. Julistus kaikui Brinkkalan talon parvekkeelta kaikkialle Suomeen ja ulkomaillekin. Sen luki suomeksi ja ruotsiksi Turun apulaiskaupunginjohtaja Lehmusto. Ensimmäinen joulurauhahan on julistettu Turun Vanhalta Suurtorilta tiettävästi jo vuonna 1320 -luvulla ja siitä saakka traditio on jatkunut muutamia katkoksia lukuun ottamatta. Julistus on ollut aikanaan osa yhteiskuntajärjestyksen ylläpitoa, jossa kirkolla on ollut keskeinen merkitys.
 
 Sitten saunoimme. Saunassa meitä odotti saunatonttukin.
 
Kiiruhdimme jouluhartauteen kirkkoon. Tänään seurakuntamme kirkossa oli useampi joulujumalanpalvelus, joissa yhteensä oli noin 1400 kuulijaa. Jouluyön messu on kasvattanut suosiotaan ja eniten kävijöitä olikin juuri siinä. Jouluyön messussa on aina riemullista olla töissäkin.

Jouluhartauden jälkeen lähdimme hautausmaalle viemään kynttilöitä, kuten monet, monet muut. Onneksi seurakunta oli tuonut lapioita, joita voi lainata, jotta pääsi lapioimaan polkua haudalle ja jotta sinne sai laitetuksi kynttilän. 
Jouluateriaa ennen luimme jouluevankeliumin ja sen jälkeen lauloimme vielä 
"Enkeli taivaan lausui näin: Miks hämmästyitte säikähtäin?
Mä suuren ilon ilmoitan maan kansoille nyt tulevan.
Herramme Kristus teille nyt on tänään tänne syntynyt,
ja tää on teille merkiksi: seimessä lapsi makaapi.
 Nyt Jumalalle kunnia, kun antoi ainoon Poikansa.
Siit enkelitkin riemuiten veisaavat hälle kiitoksen." 
(Virsi 21:1,2,10)
 
 Joulupukkikin oli yrittänyt tulla meille, mutta koiramme oli ollut eteisessä vastassa ja niin pukki jätti vain joululahjasäkin portaille, josta sen löysin ja toin sisälle ja huutelin porukan alakertaan katsomaan, mitä olin löytänyt. Niinpä lukutaitoinen lapsenlapsi sitten sai toimia tonttuapurina ja jakaa paketit.
  
Monia mukavia lahjoja pienet ja isommatkin saivat. 
Kiitollisena mukavasta jouluaatosta yöllä yömessun jälkeen tämä mummo nauttii vielä joululahjakirjan lukemisesta napostellen pähkinöitä ja rusinoita ja kuivattuja omenoita toisten nukkuessa.

RIEMULLISTA VAPAHTAJAMME SYNTYMÄJUHLAA! 

2 kommenttia:

aimarii kirjoitti...

Teillä on ollut hartaan tunnelmallinen jouluaatto.
Turun joulujulistusta minäkin katsoin. Ja sytytin hämärtyvässä napakassa pakkasillassa jäälyhdyt pihaan, samoin myös muistokynttilät omaan pihaan, sillä tosiaan -31 asteen pakkanen ja pitkä matka kirkkomaalle muutti hieman aaton suunnitelmia.

Anneli kirjoitti...

Teillä olikin sellainen joulu niinkuin sen pitää olla. Lapsia katsoessa tulee itsellekin hyvä olo.
Katselin jumalanpalveluksen telkkarista tänä aamuna.

Hyvää joulun jatkoa !