Sivun näyttöjä yhteensä

31.5.2012

Puutarhassa on vehreää

 Aamusella avattiin paikkakunnallamme uusi kauppa. Niinpä mekin suunnistimme sinne tutustumaan muiden, lähinnä eläkeläisten tavoin. Jokainen kauppaan tulija sai leipäpaketin ja lakritsapötkön sekä lapset myös ilmapallot. Avajaiskahveja ei tarjoiltu, mikä oli varmaan viisas veto kaupalta: ei tullut isoa ruuhkaa eikä sotkua.
 Maustemaa alkaa jo tuottaa paljon satoa. Lipstikkaa on otettu soppaan, ruohosipulia on paljon yli oman tarpeen, samoin pillisipulia. Mintut ja mäkimeiramit pääsevät pian kuivuriin, appelsiinitimjamikin antaa jo makua ruokiin ja samoin viinisuolaheinä on tuuheana. Yrtti-iiso on vielä pieni, mutta ei sekään paleltunut talven aikana.
 Verenpisarat säilyivät viileässä talven ja ovat jo lähteneet kasvuun ja kukkimaan.
 Antonovka omenapuu kukkii vain tämän verran: Se on jo viidettä kesää kasvamassa. Se on vanhanajan talousomena ja säilyy hyvin pitkälle talveen.
Karviainen on saanut kimalaisen vieraakseen.
 Luhtalemmikeitä kasvaa kasapäin. Niillähän on mukava nimi englanniksi: forget-me-not eli älä unohda minua.
Tämän kukkapenkissä olevan kasvin nimeä en muista. Se ei ole kuitenkaan mikään kirjavapillike. Sain tietää, että se on keltapeippi, joka on nopeasti peittävä maanpeittokasvi. Se on myös ikivihreä. Sen soikeissa lehdissä hopeanvärisiä laikkuja ja keltaiset kukat ovat kiehkuroina pystyissä vanoissa. Keltapeippi leviää nopeasti rönsyillä.
Voikukkia vielä riittää ja mehiläisille ruokaa.

Sana tälle päivälle: "Hän vie minut vihreille niityille, hän johtaa minut vetten ääreen,
siellä saan levätä." (Psalmi 23:2)

Valokuvatorstai # 249: VEHREYS

Valokuvatorstain tämän viikon haaste on vehreys. Mikä paremmin sitä kuvaisi tähän aikaan vuodesta kuin suvivirsi.

30.5.2012

Haaste

Sain Tuulennolta haasteen. Kiitos Tuulento! Siinä täytyy vastata 11 kysymykseen, keksiä itse 11 uutta kysymystä ja lähettää ne 11 uudelle vastaajalle. Tuulennon kysymykset ja niihin vastaukset ovat tässä:
  1. Mitä unelmoit lapsena haaveammatiksi ja toteutuiko toiveesi?
    Lähetyssaarnaaja. Tavallaan, olin lähetysjärjestön kotimaisessa työssä kymmenkunta vuotta ja seurakunnassa pitkään lähetytyöstä vastaavana työntekijänä ja muutenkin elämään liittyy lähetystyö tavalla tai toisella jatkuvasti
  2. Onko sinulla lemmikkieläimiä?
    Villakoiria vain sängyn alla toisinaan ja hämähäkkejä. Mies naureskelee, että rusakko seurailee puutarhassa minua toisinaan -  niin ja myyriä on puutarhassa, mutten niitä kyllä kotieläiminä pidä kuten en harakoitakaan tai rastaita, jotka tuppaavaat ahkerasti puutarhaamme. Koiramme lähti jo muutama vuosi sitten autuaammille metsästysmaille.
  3. Asutko kaupungissa vai maalla?
    En kaupungissa, mutta maalla taajamaisessa kylässä.
  4. Mikä on lempielokuvasi? Entä kirjasi?
    Tällä hetkellä voisi olla nuo Aki Kaurismäen elokuvat mieluisimpia. Kirja: Raamattu.
  5. Mistä esineestä et luopuisi koskaan?
    Raamattu
  6. Mikä on turhakkeesi?
    Taitaapa olla kuntopyörä, koska en ole jaksanut sillä polkea montaakaan kertaa.
  7. Keräätkö jotain?
    Vanhoja papereita, joita pitäisi siivota pois.
  8. Onko sinulla vielä tallella lapsuusystävä ja mitä hän sinulle merkitsee?
    Kirjeystävänä edelleen, koska asumme eri maissa. Viestiä lapsuuden yhteisistä kivoista kohelluksista.
  9. Oletko seurallinen toisten kanssa viihtyjä vai nautitko enemmän yksinolosta?
    Viihdyn toisten seurassa, mutta nautin yksinolosta joskus paljon: lukemiseen toivon aikaa.
  10. Mitä pelkäät eniten?
    Kivuliasta sängyssä makaamista toisten armoilla.
  11. Mistä olet kiitollinen?
    Puolisosta, lapsenlapsista, ystävistä, luonnosta...

    Uudet kysymykset eivät ole valmiina...

Makroviikko # 61: LYHYT

Lyhyt on suhteellinen käsite kuten pitkäkin. Pitkän rinnalla pätkä on lyhyt.

29.5.2012

Ruskeat Kertut

 Olimme mökillä, jossa yhtenä tavoitteena oli saada puutarhapumppu toimimaan. Teimme mitä tahansa, niin vettä se ei suostunut nostamaan järvestä, vaikka ohjeita noudatimme. Ehkä letku järvestä pumppuun oli liian paksu?

Mökillä kukkivat niin omenapuu kuin Japaninruusukvittenikin. Ruohosipulin leikkasin kotiinlähtiessä silputtavaksi. Se oli kasvanut hyvin ja alkamassa jo kukatkin nupuillaan. 

Iltapäivällä istuskelin rannalla saunan rappusilla ja neuloin sukkaa, katselin järvelle ja haistelin niin veden kuin rannalla kasvavien suopursujen tuoksua. Muualla oli paljon hyttysiä, mutta rannalla puhalsi pohjoistuuli vieden ötökät mennessään. Mökillä innostuin tällä kerralla leipomaan, kun ilta oli sateinen. Raparperipiirakoita leivoin  pullataikinasta ja tietysti piti leipoa myös rusinapullia - onneksi niihin jäi hieman raparperipiirakan toscatäytettäkin. Tottakai myös saunoimme ja uimme viisi kertaa saunasta ja tietysti myös aamu-uinnillakin voi jo uida: vesi on jo tarpeeksi lämmintä.
Kerttu-sukat eivät ole enää keskeneräiset, vaan valmistuivat mökkireissulla Seitsemän veljes-langasta 3,5 numeron bambupuikoilla. Koko on noin 38. Sukat painavat 91 grammaa.

Tänään illalla oli yhteisvastuukerääjien saunailta seurakunnan rantasaunalla. Rantasaunaa on nyt keväällä ja viime talven aikana kunnostettu: Saunakamarin puolikin on kokenut ehostuksen ja keittiöpuoli on nyt seinän takana piilossa. Tilaa tuolla on nyt isommallekin joukolle. Tila oli kaunis ja käyttökelpoinen monenlaisiin tilaisuuksiin. Käytössä on myös kaksi saunaa yhtäaikaa.
 Saunan luona oli oravanpoikanen tulossa myös tutustumaan uuteen paikkaan.

28.5.2012

Pelikausi ulkona avattu

 Lentopallon pelikausi alkoi ulkona eilen. Oli lämmintä ja ylen määrin hyttysiä ja hiekka pöllysi ja oli mukavaa.
 Pelin jälkeen miehet pääsivät istuttamaan ruusun pelipaikan pihalle, jonka jälkeen nautimme kesänalkajaiskahvit - hyttysetkin yritimme karkoittaa
maukkaiden leivonnaisten kera. Kiitos emännälle!
 Tänään veimme miehen veljelle mehiläisiä, jotta puutarhan kasvit pölyttyisivät.
 Samalla matkalla haimme peräkärrykuormallisen pintoja. Polttopuita saimme siis lisää. Kiitos!
Omassa pihassa on omenapuu parhaillaan valkeana kukkivana.

27.5.2012

MV # 119: KESKENERÄINEN

Sukka vielä keskeneräisenä. (Kuvio on Kerttu-sukkaa.)

Kuusi plus yksi


Helluntai on pääsiäisajan päättävä Pyhän Hengen juhla, jota vietetään 50 päivää pääsiäisen jälkeen. Ensimmäinen helluntai oli kristillisen kirkon perustamisen päivä, kirkon syntymäpäivä. Helluntain liturginen väri on punainen. Alttarille sytytetään kuusi kynttilää kuten muinakin kirkkovuoden suurina juhlapäivinä, koska helluntai kuuluu pääsiäisen ja joulun ohella kirkkovuoden kolmen suurimman juhlan joukkoon.
Tänään kirkkomme alttarilla oli yksi kynttilä lisää: se oli Hyvinkäällä tapahtuneen joukkosurman uhrien muistoksi. 
 Etupihan marjaomenapensaamme on herännyt jo kukkanuppuille.
Päärynä on kasvanut viereisen männyn kanssa kilpaa lähes sen korkuiseksi. Vielä päärynäpuussa on kukkia, mutta mehiläiset alkavat siirtyä jo omenapuihin.

Alapihalla vielä kukkivat vuorenkilvet kilpaa omenapuiden ja päärynäpuun kera. Luumutkin ovat jo kukkansa tiputtaneet, mutta kirsikat hohtavat juuri nyt valkoisina. Viiniköynnökset eivät vielä ole kukka-asteella.
Metsäorvokit kukkivat siellä täällä pihamaalla.

Raamatun sana tänään: "Jeesus sanoi: "Jumala on rakastanut maailmaa niin paljon, että antoi ainoan Poikansa, jottei yksikään, joka häneen uskoo, joutuisi kadotukseen, vaan saisi iankaikkisen elämän." (Johanneksen evankeliumi 3:16)

26.5.2012

Ruskeat Kerttu-sukat


Olen taas aloittanut Kerttu-sukkien neulomisen. Tällä kerralla ruskeasta Seitsemän veljestä -langasta 3,5 puikoilla.
Tässä Kerttu-sukan ohje mukaeltuna: (suurin piirtein uhoavan gnun ohjeen mukaan). Ohje on 37-38 numeron jalkaan tai isompi noin 40 numeron jalkaan.
Luo 47 [51] silmukkaa.
Jaa silmukat puikoille seuraavasti:
I 11 s.
II 12 [14] s.
III 12 [14] s.
IV 12 s.

Neulo ensimmäiset 4 kerrosta seuraavasti: puikolla I ja IV joustinneuletta *1o, 1n*, ja puikoilla II ja III toistaen kaavion ensimmäistä riviä. (Jos haluat siistimmän joustinneuleen, neulo *1o kiertäen eli takareunasta, 1n* jne.)
Kierroksen vaihtumiskohta on keskitaka, I ja IV puikon vaihteessa.
Jatka I ja IV -puikoilla joustinneuletta koko varren ajan, ja kantapään jälkeen neulo näillä puikoilla sileää (oikein).
Puikoilla II ja III toistetaan kaavion mukaista pitsineuleen mallikertaa läpi sukan.

Lisää yksi silmukka 1. puikolle. Tee perinteinen vahvistettu kantapää. Tee kiilakavennukset kantapään jälkeen joka toisella kierroksella. Jätä tällöin 1 oikein mallineuleen ja kavennusten väliin.
Kärkikavennukset joko sädekavennuksina tai kummastakin reunasta, koko kärki oikein-neuletta.

25.5.2012

Ruusukvitteni

 Välillä täytyy käydä mehiläispesilläkin tutkailemassa, miten kotieläimet jakselevat.
 Tulikellukat ovat alkaneet kukkia. Ne viihtyvät aurinkoisella, kuivalla paikalla. Laihassa maassa on tihein kasvusto.
 Päärynäpuu on täydessä kukassa. Tämän lajikkeen nimi on Aunen päärynä, joka on vanhaa suomalaista maatiaiskantaa. Perhepäärynäpuu, jossa on muun muassa Tohtorin päärynää, ei vielä tänä vuonna kukkinut. Pupuset ovat tuon puun jo parina talvena osin makustelleet.
 Tänään istutimme perunan. Vaot teimme akkasahran avulla. Akkasahrahan on hyvä työkalu pienen perunamaan hoitoon, niin vakojen tekoon kuin perunan multaukseen myöhemmin kesällä.
 Japaninruusukvittenin kukat ovat oranssinpunaiset. Sen keltaisista kypsistä hedelmistä voi tehdä esimerkiksi marmeladia ja mehua (jos hedelmiä jo tänä vuonna tulisi). Kasvilla on piikkiset oksat ja juuret kaivautuvat syvälle. Se vaatii aurinkoisen, runsasravinteisen ja runsashiekkaisen kasvupaikan.
Ruusukvittenistä luin ensimmäisen kerran Maija Asunta-Johnstonin kirjoista. Maijan unkarilaisessa puutarhassa on valtavasti viinimarjapensaita, viiniköynnöksiä ja hedelmäpuita. Hän halusi ottaa kaiken talteen ja on himo säilöjä. Ja löysi yllätykseksesen myös tuon kvittenin puutarhastaan. Maija Asuntan-Johnstonin kirjat sisältävät perusteellisiä kuvauksia puutarhatöistä, säilömisestä, remontoinnista, mutta myös aikuisen naisen pohdiskelua elämästä yleensä ja erityisesti ystävyydestä ja suhteesta toisiin ihmisiin.
Omenapuutkin alkavat kukkia ja mehiläiset pääsevät pian niihin pörräämään.
Taas olin aamulla päivänavausta pitämässä ala-asteella. Kyllä koululaiset ovat jo kovin lähdössä kesälomille, kun on näin lämpimät ja kauniit ilmat. Tuossa koulussa keskeneräisiä käsitöitä muutamat vielä pakersivat: lapaset ovat sitten valmiina syksyllä, kun kylmät tulevat.

24.5.2012

Mökillä ja kotona

Mökillä oli koivun siitepölyä joka paikka täynnä. Ensimmäiseksi piti pyyhkiä verannan pöytä ja tuolit, imuroida koko veranta niin saunalla kuin mökilläkin, jotta ei kuljettanut sisälle tuota keltaista. Orvokitkin olivat aivan siitepölyssä.
Kastelin marjapensaat ja muut kasvit. Jokaisen marjapensaan  juurilla oli myyränkoloja, joista vesi iloisesti lirisi maan sisään. Saa sitten nähdä, miten nuo kasvit säilyvät. Lisää kukkia mies istutteli: nyt maahan tuli vielä entisten lisäksi oppineiden kukkaa ja uudenlaista päivänkakkaraa.
Luumu oli alkanut kukkia mökin pihallakin. Omena oli vasta nupuillaan. Järven vesi oli jo 17-asteista, joten aamulla uiminen sujui jo ilman saunaakin. Toki illalla saunasta oli hieman mukavampi mennä veteen vilvoittelemaan, kun tiesi pääsevänsä taas puolestaan saunaan lämmittelemään.
Läheisellä niityllä kuten muuallakin mökkimatkan varrrella voikukat olivat vallanneet heinäpellot ja keltaisenaan ne kukkivat miltei kuin Unkarissa jo kuukausi aikaisemmin rypsipellot olivat keltaisina.
 Kotipihassa tammi vuorostaan kukkii.
 Kieloja on pihan reunus täynnä.
Kirsikkapuut ovat nyt valkoisenaan kotipuutarhassa.
Luin äskettäin Kati Tervon kirjan Jääkaapin Henki. Hän kertoi mielenkiintoisesti ja humoristisesti elämää keittiössä ja siihen liittyviä juttuja kuten kauppakärryjen hankintaa. Kati Tervo kertoi olleensa nelikymppinen, kun hän hankki vedettävät kärryt, koska kauppamatka oli sen verran pitkä, että oli hankalaa kantaa painavia kasseja. Hänen anoppinsa nimitti sitten nuo kärryt mummokärryiksi.  Jääkaapin sisältöä niin kotona kuin mökilläkin valotettiin kirjassa monin mukavin muistoin ja keittiösattumuksin.
Illalla  olin vielä kokouksessa lähikaupungin rannassa. Kylläpä siellä oli väkeä liikkeellä paljon niin kävellen, pyörillä kuin moottoripyörillä ja tietysti parkkipaikat täynnä autojakin. Paljon laivojakin näkyi laiturissa ja lokkeja yllin kyllin!

Valokuvatorstai #248: RENTO


Tällä viikolla on voinut kerätä paljon d-vitamiinia ja löhöillä auringossa. Siksipä haasteemme onkin:
RENTO

 Riippakoivun oksat ovat rentoja.

23.5.2012

Valkoista puutarhassa

Suklaakirsikka (Prunus cerasus 'Chokoladnaja) kukkii valkoisin kukin nyt toukokuulla. Erikoinen tummanpunaruskea morellityyppinen pensaskirsikka,  joka on lähtöisin Baltian maista ja Venäjältä. Pensas on pyöreähkö ja tulee noin 150-200 cm korkeaksi. Pensas vaatii tuoreen, ravinteikkaan ja kalkitun maan sekä aurinkoisen paikan. Se on itsepölyttyvä. Maun sanotaan olevan miellyttävän happamanimelä ja manteliin vivahtava. Sato kypsynee aikaisin. Tämä pieni pensas kukkii, mutta satoa vasta odotamme, viime vuonna ei vielä tullut noita suklaakirsikoita.
Vanhat punaluumut kukkivat parhaillaan.

Sinikka kukkii. 
Sinikka-luumu on hillittykasvuinen puu. Se jää matalaksi, joten sato on helppo poimia eikä puu kaipaa leikkaamista. Runsas sato tullee elokuun lopussa. Pienehkö hedelmä on sininen, sisältä tummanruskea, makea ja aromikas. Luumun maku on parhaimmillaan kun hedelmät saavat kypsyä puussa täysin kypsiksi. Kypsän luumun tunnistaa siitä kun se irtoaa puusta lähes itsestään ja siemen irtoaa hedelmälihasta helposti. Poiminta-aikaa on vain noin viikko koska kypsänä hedelmät varisevat herkästi. Hedelmä sopii tuorekäyttöön ja säilöntään.
Marjatuomipihlaja. Marjatuomipihlajasta käytetään myös nimeä saskatoon. Marjoja voidaan käyttää piirakkoihin ja hilloihin tai syödä sellaisenaan. Marjatuomipihlaja eli ”intiaanien mustikkapuu” on sekä koriste- että marjakasvi. Se kukkii runsaasti joka kevätkesä ja ruskaväri on loistelias. Heinäkuun loppupuolella kypsyvät marjat maistuvat jopa sellaisenaan. Linnut tykkäävät saskatoonin marjoista erityisesti, joten pensaat on syytä suojata huolella. Marjatuomipihlaja luetaan usein mukaan niin kutsuttuun "superfruit" ryhmään.
Omenakin  - Pirja - alkaa avata nuppujaan näinä päivinä.