Sivun näyttöjä yhteensä

18.1.2013

Ihmiskauppa - mitä se on?

Olin tänään Suomen Lähetysseurassa pohtimassa  tasauskeräyskohdetta.  Lähdin aamulla aikaisin liikkeelle jo seitsemän junalla ja palasin vasta viiden jälkeen kotiin. Olipa aikamoinen pakkaspäivä. Aamulla kotoa lähtiessä oli 27 astetta pakkasta. 

 Tasauskeräyshän on yksi Suomen Lähetysseuran vuotuisista keräyksistä. Se ajoittuu aina kevät- ja syyspäivän tasauksen aikaan; aivan kuten noina kahtena päivänä valo jakautuu tasan kaikkialla maailmassa, mekin haluamme tehdä työtä sen eteen, että hyvinvointi jakautuisi tasan kaikkien ihmisten kesken. Vuoden 2013 tasauskohteena on naisten oikeudet ja aivan erityisesti Mekongin alueen naiset. Mekongin alue muodostuu niistä Kaakkois-Aasian maista, joiden alueella Mekong-joki virtaa. Näistä maista Lähetysseuralla on tällä hetkellä työtä Thaimaassa, Kambodzhassa, Laosissa ja Vietnamissa. 
Puhuimme myös ihmiskaupasta. Ihmiskaupan tunnetuin ja yleisin muoto, nais- ja tyttökauppa, on vain yksi ihmiskaupan muoto. Ihmiskaupan uhrit ovat töissä esimerkiksi tehtaissa, rakennus- ja kalastusteollisuudessa, kerjäläisinä ja kotiapulaisina. Muita orjuuttamisen muotoja ovat esimerkiksi pakkotyö, pakkoavioliitot, elinkauppa, sidonnainen työ (ihmiset ottavat lainaa, mikä voi johtaa koko perheen orjuuttamiseen sukupolvien ajaksi), laiton adoptio ja lapsisotilaiden värväys.Ihmiskauppa liittyy laittomaan työvoimaan, jonka avulla tuotteiden hinnat voidaan pitää alhaisina. Noin kolmasosa maailman ihmiskaupasta tapahtuu Mekongin alueella. 
Lähetysseura omalta osaltaan on mukana Mekongin alueella viiden eri toimijan, paikalliskumppanin kautta tukemassa heitä ihmiskaupan ja seksuaalisen hyväksikäytön vastaisessa työssä. 
Nuo asiat pohdituttavat. Jospa jotain edes tietoisuus näistä asioista voisi olla parantamassa tilannetta.

2 kommenttia:

Kiiris kirjoitti...

Se on ihan kamalaa!! Kaikessa hirveydessään. Ihan menee kylmät väreet ja kyyneleet silmiin, kun ajattelee noita lapsia....

pappilanmummo kirjoitti...

Tuo iso joukko väärinkäytettyjä ihmisiä tarvitsee apua... jospa edes yhtä osaisi auttaa