Sivun näyttöjä yhteensä

18.5.2013

Luontopolullakin

Perjantaina aamusella hain pienet meille. Kävelimme luontopolkua pitkin ja löysimme monenlaista: oli paljon monenmuotoisia kiviä, joiden päälle oli mukava kiivetä, oli käpyjä, paljon erilaisia kasveja kuten kuusia, mäntyjä, koivuja, katajia, leppiä, tuomia, mustikkaa, puolukkaa... oli paljon kukkia kuten valkovuokkoja,
 
rentukoita,
Rentukka on kirkkaankeltainen kosteiden paikkojen keväällä ja alkukesällä kukkiva kasvi. Se on myrkyllinen.

ketunleipiä,
Ketunleipä eli käenkaali kukkii touko-kesäkuussa. Sen kolmisormiset lehdet muistuttavat apilan lehteä ja kääntyvät yöllä ja huonolla säällä uniasentoon. Se on ravinnoksi kelpaava kasvi. Se on happaman makuinen ja se sisältää oksaalihappoa. Oksaalihappo poistaa tahroja ja sitä käytettiin ennen tahranpoistoaineena. Ketunleipä sisältää myöls C-vitamiinia ja sitä on aikoinaan käytetty keripukin hoitoon.
 
orvokkeja,
Aho-orvokki kasvaa Suomessa luonnonvaraisena koko maassa metsissä ja niityillä.

metsätähtiä...
Metsätähti kukkii Suomessa touko-heinäkuussa. Seitsemän-terälehtisen kukkansa takia metsätähti on tunnettu Suomessa myös nimellä seitsentähti. Se on ruohovartinen, monivuotinen ja kasvaa yleisimmin kosteahkoissa kangasmetsissä.

Pihalla oli pienten mukava keinua ja ottaa hurjan kovia vauhteja - niin kovia, että mummoa ihan pelotti.
 
Puuhunkin oli kiva kiivetä. Nyt oksa oli paljon korkeammalla kuin talvella, jolloin oksalle pääsi hyvin kipuamaan lumipenkalta.
 
Voikukat ovat aloittaneeet pihalla valloituksensa. Me hieman sitä hillitsimme ja teimme kukista kranssin.

Lounaaksi saatiin pizzaa. Eikä yksi pellillinen riittänyt koko joukolle... Pohjana on ihan tavallinen pizzapohjataikina, jossa on suolaa, vettä, hiivaa, öljyä ja vehnäjauhoa. Tein puolen litran taikinan, jonka lopusta leivoin sämpylöitä.Ohueksi kaaviloidulle pizzapohjalle tein seoksen tomaattimurskasta, kinkkusuikaleista, ananaksesta ja pizzamausteseoksesta. Pinnalle ripottelin runsaasti laktoositonta juustoraastetta.
Vaahterat ovat parhaillaan kukkimassa. Onpahan mehiläisille ruokaa! Meidän pihassa onkin paljon vaahteroita.  Vaahtera kukkii keltaisin kukin touko–kesäkuun vaihteessa lehtien puhkeamisen aikoihin.   Se on hyönteispölytteinen ja sitä pölyttävät muun muassa mehiläiset. Vaahtera on nopeakasvuinen puu. Taimissa voi olla jopa metrin mittaisia vuosikasvaimia.

Lauantaina käväisimme mökillä. Siellä kukkivat edelleen narsissit.

Mökkijärvellä asustaa pari joutsenta. Noin 50 metrin päässä laituristamme ne viettivät helluntaiaaton iltaa. Me uimme (vesi on jo 17-asteista) ja saunoimme ukkosen jylistessä.

3 kommenttia:

Sirkku kirjoitti...

Olipa sinulla ihania alkukesän tunnelmia ja pieniä, tärkeitä asioita luomakunnasta.
Siunauksen terveiset sinulle ja rakkaillesi.

Kiiris kirjoitti...

Nam, ketunleipiä! Ja niin valloittavan ihana keinukuva!!

Minna kirjoitti...

Kiitos taas kerran! Toivoko se keinui kovaa. Minä joskus pelkään, että se menee ympäri, niin on välillä hurjat vauhdit.