Sivun näyttöjä yhteensä

13.7.2013

Mustikkapöperön valmistus

Tein mustikkapöperöä - herkkuani. Mustikkapöperöön tarvitaan mustikoita ja talkkunaa. Ensin tietysti piti poimia mustikoita puolisen litraa. Toki tähän käyvät pakastemustikatkin sulatettuina, mutta tuoreet ovat mielestäni maukkaampia.
  photo 2013-07-13130713002640x427_zpsb15f9ff8.jpg
Murskasin lusikalla mustikat lautasella. Jotkut survovat mustikat haarukalla, jotkut sauvasekoittimella.
  photo 2013-07-13130713004640x427_zpsde3f79c4.jpg
Lisäsin talkkunajauhoa. Sekoitin talkkunan ja mustikat.
Talkkunaahan on monenlaisia sekoituksia. Käytän useimmiten tätä, missä on kauraa, ohraa, ruista ja suolaa, siis  talkkunahan on kokojyväviljaa. Kokojyvätuotteesta valmistettu jauho sisältää kuidun lisäksi runsaasti kivennäisaineita ja vitamiineja. Kaurapohjaisten talkkunoiden sisältämän betaglukaanin on todettu lisäksi alentavan kolesterolia. Talkkuna valmistetaan yleensä keittämällä jyvät vesihöyryssä ja paahtamalla ne kypsiksi. Lopuksi jyvät jauhetaan hienoksi jauhoksi. Paahtoaste että jauhon karkeus vaihtelevat talkkunalajeittain. Etelä-Pohjanmaalla talkkuna on valmistettu kaura-, ohra- ja ruisjauhoista.Minusta se on parhaimman makuista. Hernesekoituksista en niinkään pidä. Hämeessähän kauraan ja ohraan lisättiin perinteisesti  hernettä tai papuja. Savossa taas talkkuna tehtiin pelkästään kaurasta. - Aikaisemmin talkkunaa valmistettiin kotosalla.
 photo 2013-07-13130713005640x427_zpsb5da5916.jpg
Jotkut lisäävät mustikkapöperöön vielä sokeria. Mielestäni talvimustikoihin eli pakasteessa olleisiin on hyvä lisästä hieman sokeria. Juuri poimitut eivät sitä yleensä kaipaa.

Talkkuna oli entisajan pikaruoka. Sitä syötiin piimän tai viilin kanssa, toki myös mustikoiden tai puolukoiden kera.

Raamatun sana tänään: " Olkaa keskenänne yksimielisiä. Älkää pitäkö itseänne muita parempina, vaan asettukaa vähäosaisten rinnalle. Älkää olko omasta mielestänne viisaita." (Roomalaiskirje 12:16)

3 kommenttia:

Anneli kirjoitti...

Meidän isä tykkäsi tuollaisesta pöperöstä. Itse en ole koskaan maistanutkaan.
Herkutteluhetkiä sinulle ♥

Liisa kirjoitti...

Olenpa syönyt tuota herkkua usein. Talkkunoitakin valmistanut. Punaherukat käyvät myös hyvin.

Sinikka kirjoitti...

Lapsena mustikkapöperöä syötiin paljonkin. Meillä ei käytetty talkkunaa vaan laitettiin ruisjauhoja ja ripaus sokeria joukkoon.
Eilen poimittiin 8 litraa, puhtaina.