Sivun näyttöjä yhteensä

5.8.2013

Kotiinpaluun tunnelmia

Unkarista on palattu kotimaan kamaralle. Eilen, siis sunnuntaina, päivällä lähdimme Pécsistä ajelemaan pikkubussilla kohti Budapestiä vaihteeksi taas lähes 40 asteen helteessä.  Pysähdyimme matkan varrella huoltoasemalle, jossa sisällä oli viileää - siis ihanan viileää kuuman autossa istumisen jälkeen.

Pari päivää tässä ovat jalat turvonneet paljon, todella kiristäneet ja etenkin eilen paluumatkalla.  Etenkin vasen jalka. Äkillinen ja toispuoleinen jalkojen turvotus voi olla merkki laskimoveritulpasta. Sitä pelkäsin ja niin vietin Akuutissa tänään aamupäivän matkan jälkeen. Sain ohjeet lepoa, jalat ylös, tukisukat, liikuntaa ja tulehduskipulääkettä.

Sitten tulin ajatelleeksi, että jospa se onkin sydämen vajaatoimintaa. Kerrotaan, että sydämen oikean puolen vajaatoiminnassa tyypillinen oire ovat turvotukset etenkin nilkoissa ja säärissä, mikä johtuu nesteen kertymisestä kudoksiin.  Säännöllisen liikunnan on todettu kuitenkin parantavan toimintakykyä. Ja kyllä olen liikkunutkin.

Vajaatoiminnassa turvotustaipumusta voidaan vähentää välttämällä liiallista suolan käyttöä. Tulehduskipulääkkeetkin (esim. ibuprofeeni) lisäävät turvotustaipumusta, samoin liiallinen nesteiden nauttiminen. Pécsissä otinkin pari kertaa suolaa, kun oli suonenvetoa, siis suolaa paljaaltaan ja join paljon vettä – joten taisi siinä olla syy turvotuksiin. Muutenkin siellä oli paljon suolaisempaa ruokaa kuin meillä. Isäntä kertoikin, että Unkarissa pitäisi yleensäkin suolan käyttöä vähentää.

Mehustusaika alkaa. Marjat ovat puutarhassa kypsyneet, niin herukat kuin karviaisetkin. Mustikka-aika alkaa kohta olla ohi ja puolukat kypsiä - pitäisikin lähteä katsomaan, joko niitä on paljon. Viikko sitten jo aurinkoisimmilta paikoilta löytyi kypsiä puolukoita.
 photo mehilaumlisetjuomasa480x640_zps5ef91d42.jpg
Mehiläiset ovat löytäneet vettä ämpäristä. Ne tarvitsevat vettä sikiöintiin. Myös mehiläiset tarvitsevat vettä aineenvaihduntaan ja  ruumiinlämmön säätelyyn kuumina päivinä.

3 kommenttia:

Kiiris kirjoitti...

Tervetuloa kotimaan kamaralle. Minulla on hieman samanlaisia turvotusoireita kuumuudessa. Samoin lentomatka turvottaa jalkani ihan kauheiksi. Kuin nilkoissa olisi potkupallot.
Täytyypä kokeilla noita vinkkejäsi. Seuraavalle lennolle kyllä laitan tukisukat!

pappilanmummo kirjoitti...

Niin minäkin. Mennessä oli tukisukat jalassa, mutta ei palatessa!

tuulento kirjoitti...

Koti tuntuu aina hyvältä matkan jälkeen. Minäkin olen aloittanut mehustuksen, kun odottelen hunajien kuivumista. Kakut olivat niin märkiä, ne vähät!