Sivun näyttöjä yhteensä

14.8.2013

Miten mehupullot steriloidaan?

Elokuussa Etelä-Suomessa sataa keskimäärin 70-90 millimetriä. Tänään on meidän vesimittarin mukaan satanut jo 72 millimetriä ja lisää on tulossa koko ajan. Elokuuhan on Suomessa sateisin kuukausi, niin outoa kuin se onkin.
 photo 2013-08-14140813002640x387_zps8bf3c997.jpg
Yhden mehumaijallisen pullot matkalla kellariin.
Mehustus on meneillään. Pari mehumaijallista päivää kohti muutamana päivänä on poimittu, keitelty ja pullotettu. Tänään satoi ja mustia oli vielä poimimatta ja sadevaatteet mökillä. Niinpä ei auttanut muu kuin käydä ostamassa kunnon vanhanaikaiset paksut sadevaatteet. Testasin ne marjapuskassa.  Kyllähän niillä pystyi lähes kastumatta marjastamaan.  Jos sieniaikana sataa, niin silloinkin on vaatetus valmiina. Tosin takin kainaloihin tuli kosteutta marjapensaista – sieltä sauma ei pitänytkään vettä.
 photo 2013-08-14140813003640x497_zpsf912a3d5.jpg  
Mäski hyödynnetään myös. Siitä tulee hyvää terveellistä puuroa pitkin talvea, kun se on jauhettu sosemyllyllä ja purkitettu noin puolen litran annoksiksi.

Miten olisi paras pestä ja steriloida mehupullot?
Minä liotan pulloja noin vuorokauden kylmässä vedessä, pesen ne astianpesuaineella ja huuhdon kuumalla ja laitan tiskikaappiin kuivumaan. Sitten laitan korkin kiinni ja kannelliseen muovilaatikkoon säilöön.

Kun mehustus alkaa, otan pullosta korkin, käärin pullon sanomalehteen ja laitan uuniin noin 100 asteen lämpöön puoleksi tunniksi kuumenemaan. Täytän pullon suoraan mehumaijasta kuumalla mehulla piripintaan ja laitan kumitulpan päälle. Tulppa kiehautettu kuumassa Atamon-vedessä. 

Toistakin konstia käytin. Joskus meillä oli tosi vahvaa alkoholia, 80-prosenttista Viru Valkeaa ja joskus palinkaakin, joilla huuhdoin pullot ja laitoin sitten vielä kuumenemaan uuniin.

Kolmas konstikin on. Pestyt pullot huuhdellaan Virkon-vedellä ja  kymmenen minuutin kuluttua huuhdotaan kylmällä vedellä hyvin.

3 kommenttia:

Marjut kirjoitti...

Äiti muistaakseni teki konsti ykkösen mukaan. Minä laiskasti vain pakastan mehut, mutta viime vuosina ei ole ollut herukoita, joista olisi mehua voinut tehdä.

Sartsa kirjoitti...

Koulussa taisi olla puhetta joskus, että tavallisen pulloharjapesun jälkeen pullot ja purkit voisi laittaa uuniin kuumenemaan. Miltäs sellanen kuulostais?

Anonyymi kirjoitti...

Marjapuskissa vesi valuu hihansuista sadetakin hihaa myöten kainaloihin kun käsiä pitää välillä ylhäällä. Siksi olit kainaloista märkä ;)