Sivun näyttöjä yhteensä

2.9.2013

Tyrnihillo

 photo 2013-09-01020913002640x319_zps9f0b3056.jpg 
Tein pari päivää sitten tyrnistä hyytelöä - siis yritin tehdä sitä tyrnimehusta. Mehun sain kiehauttamalla tyrnit, rikkomalla ne sauvasekoittimella ja sitten siivilöimällä. Tuli tuosta hyytelöstä kuitenkin hieman löysää, vaikka laitoin hillosokeria ja Melatinia sekaan reilusti. Tyrnissä on öljyä, mikä aiheuttaa sen, että tyrnimehu ei helposti hyydy.

Toinen kokeilu onnistui paremmin. Tein tyrnimarmeladia tyrnistä ja omenasta. Laitoin omenasoseen joukkoon tyrnimehua ja hillosokeria sekä Melatinia. Annoksessa oli noin 3 litraa omenasosetta ja noin 1 litra tyrnimehua ja kilo hillosokeria ja pussillinen Melatinia. Varmasti hyytyi.

Kolmas kokeilukin onnistui. Keitin maijallisen happamia omenia, jauhoin ne soseeksi sosemyllyllä ja lisäsin joukkoon vielä mehumaijaan valuneen mehunkin. Mukaan laitoin parisen litraa tyrnimehua, kuumensin yhdellä kertaa koko ison kattilallisen, johon lisäsin puolitoista kiloa sokeria ja lopuksi pussillisen ja pari teelusikallista Melatinia pieneen sokerimäärään upotettuna vispilällä sekoittaen. Tuo seos hyytyi hyvin kiinteäksi hilloksi tai marmeladiksi, miten sitä nyt halutaan nimittääkään.

Pari muovipullollista tyrnimehua myös pakastin. 

Mäskin eli siivilään jääneen aineksen laitoin leivinpaperin päälle kuivauskaappiin ja kuivatin. Jauhan ne siemenet  ja muun aineksen Moulinexilla  hienoksi ja purkitan. Terveellinen lisä sämpylöihin tai puuron päälle tai sekaan! Tyrniöljyhän on terveellistä ja sitä on noissa siemenissä.

Kuivatin samalla myös luumuja puolikkaina. Luumut kuivuvat todella hitaasti. Kuivina luumut ovat maukkaita. Pakastaessa ne happamoituvat ja luumuhillokin tuntuu aika karvaalta.

7 kommenttia:

Tillariina kirjoitti...

Onpa siellä oltu ahkeria säilöjiä. Hieno purkkirivi!

MammaMyy kirjoitti...

Tyrni onkin oikea terveyspommi. Huomaan että sinäkin käytät kaiken tehokkaasti hyödyksi. Mie olen taasen puolukoita ja kurkkuja säilönyt.

MariJ kirjoitti...

Tyrnin terveellisin osahan on nimenomaan noissa siemenissä, hyvä että otat ne talteen! :) Käsittääkseni siemenet pitäisi vielä pureskella huolellisesti, jotta terveysvaikutukset olisivat mahdollisimman suuret.

Sanna kirjoitti...

Hyvin tarkkaan oot sadon käyttäny! Tyrni on ihanan värinen marja, rannikolla sitä oli puskat täynnä mutta eipä tullu maistettua. On se sen verran kirpakkaa siltään.

Anneli kirjoitti...

No nyt teillä on vitamiinit purkeissa.
Ja talven herkut valmiina.

Anonyymi kirjoitti...

tietääkö kukaan tai onko kokeillut; jos nuo tyrnit muusaisi sauvasekoittimella, meneeko siemenet tarpeeksi rikki hilloon. Tai vaikuttaako se hillon makuun väriin yms.katastrofaalisesti. Jotenkin yritän päästä helpommalla.

pappilanmummo kirjoitti...

Ei mene rikki siemenet sauvasekoittimella. Moulinexilla tms. kyllä.