Sivun näyttöjä yhteensä

18.10.2013

Neljänneksi pyhin

Lämmintä yli 30 astetta. Ei kuitenkaan mikään kovin hiostava päivä. 
Moskeijaan ei pääse tutustumaan kuin säädyllisesti vaatetettuna: Naisilla huivi päässä ja kaikilla, niin miehillä kuin naisillakin, olkapäät peitossa ja alle polven ulottuva vaatetus.
 Kairouanin Suuri moskeija.
Koko tuon piha-aukean alla on suuri vesivarasto.
Kaivo
 Tänne varsinaiseen rukoussaliin eivät pääse muut kuin muslimimiehet sisälle.
Kuvata sai kuitenkin rukoussalia oviaukoista. 
Tämä mies oli lueskelemassa moskeijassa.
Kairouanin Suuri moskeija, vanhin moskeija Afrikassa,  neljänneksi tärkein moskeija maailmassa ja Kairouan pyhä kaupunki, joka oli koko islamin maailman kulttuuripääkaupunki vuonna 2009, on nyt tarkastettu! Olipa se mahtava. Sen rakennutti sotapäällikkö Okba Ibn Nafi. Se on läntisen islamin maailman vanhin kulttipaikka 600/700-luvulta, jonka rukoushuonetta koristelee yli 400 marmoripylvästä. Yllätykseksi sieltä löytyi myös yksi risti. Moskeija on nimittäin rakennettu käytetyistä kivistä ja pylväistä. Niinpä kai jokainen sen pylväskin oli erilainen. Naisena ja ei-muslimina en päässyt sisälle moskeijan varsinaiseen rukoustilaan, mutta ulkopuolelta sai kuvata sisätilaa kyllä.

Toisessa moskeijassa, Sidi Sahabin moskeijassa katsoimme lähietäisyydeltä, vaan en sielläkään päässyt sisälle, kolmea Muhamedin partakarvaa. Pyhinä, pyhiinvaelluskohrteina pidetään näitä sinne haudatun profeetta Muhamedin parturin mukanaan kuljettamaa kolmea partakarvaa, joista yksi , toinen .Vartija kävi rahaa vastaan ottamassa muutaman kuvan. Siinä moskeijassa suoritetaan myös poikien ympärileikkauksia. Oppaamme, joka itse on muslimi, kertoi, että hänet on kuitenkin ympärileikattu nukutuksessa sairaalassa. Yleensä maalaiset ja uskovaisimmat tuovat poikansa ympärileikattaviksi moskeijan ympärileikkaajalle.

Abbasidien kalifaatin aikana 800-luvulla perustettu aghlabidien dynastia teki Kairouaninista laajan itsenäisyyden omaavan maakunnan pääkaupungin. Aglhabidien emiireitten nimi on yhdistetty suuriin pyöreisiin altaisiin kaupungin ulkoreunalla, joista suurimman halkaisija on 128 metriä. 

Kairouania kutsutaan myös kolmensadan moskeijan kaupungiksi. 
Kairouan on myös tunnettu matoistaan, mutta en ostanut sellaistakaan, vaikka miltei  joka perheen naiset kutovat mattoja omassa mattokutomossaan, kotona. Tässä mattoliikkeessä käväisimme juomassa minttuteet ja saamassa mattoesittelyn. Nuo villalangat kiehtoivat... Käsin solmitaan mattoa ryijysolmulla, samanlaisella kuin aikoinaan koulussa opettelimme tekemään käsityötunneilla.

Ei kommentteja: