Sivun näyttöjä yhteensä

29.11.2013

Adventin avaus seimineen

Aamulla töissä kokosimme seimiasetelmat kukin omaan laatikkoonsa tai koriinsa ja lähdimme viemään niitä paikkakuntamme liikkeiden ikkunoihin.
Liikkeissä meidät otettiin hienosti vastaan ja saimme apua henkilökunnaltakin muun muassa tähtilamppujen kiinnittämiseen.
Kuvat eivät onnistu ikkunan läpi hyvin - luonnossa nuo näyttävät paremmilta. Myös pimeän aikaan voi katsella noita seimiasetelmia.
Tänään sitten iltapäivällä oli kylämme adventin avaus musiikkipitoisella seimihartaudella.Kannoimme näet soittimen kirjastoon ja rakensimme myös alttarin kirjakärryn päälle. Sytytimme adventtikynttilät yhden kerrallaan ja kerroimme niiden sanomasta ja seimiperinteestä ja lauloimme adventtivirsiäkin ja väkeä oli ihan mukavasti paikalla - tuolit olivat loppua - lasten istuimia jäi vain vapaaksi.
Nyt nuo kaikki 7 seimiasetelmaa ovat jouluun asti nähtävillä liikkeiden ikkunoissa.

Seimiperinne on saanut alkunsa jouluevankeliumin kertomuksesta Jeesuksen syntymästä. Seimien tarkoituksena on tuoda ensimmäinen joulu tähän hetkeen, ihmisten ihmeteltäväksi. Seimen tärkein ja ajattomin idea on siinä, että Jumala syntyi ihmislapseksi juuri jouluna. Seimessä oleva lapsi on muistutus elävästä rakkaudesta, joka on hyvin tärkeä muistaa muulloinkin kuin jouluna.

Joulukertomuksen kuvaaminen nukkehahmoilla, kuvana tai veistoksilla on vanha kristillinen perinne. Seimiasetelmat ovat paikallisten käsityöläisten taidonnäytteitä, joissa näkyvät aikakausien erot ja alueelliset yksityiskohdat.


Seimiperinne on saanut alkunsa katolisesta kirkosta. Perinne elää edelleen vahvana mm. Italiassa, Puolassa, Ranskassa, Saksassa ja Itävallassa. Ensimmäisenä tunnetuimpana jouluseimenä pidetään Fransiscus Assisilaisen rakentamaa jouluseimeä italialaiseen Greccion kylään vuonna 1223.


Vihdoinkin nyt illalla monen päivän tiukan työputken jälkeen kerkisin alkaa piparitaikinan valmistamisen - ihana mausteiden, inkiväärin ja kardemumman tuoksu on levinnyt keittiöön. Taikinaan laitoin 2 desiä siirappia, kolme desiä sokeria, 3 (kukkuraista) teelusikallista inkivääriä ja neljä teelusikallista kardemummaa. Nuo kiehautin ja lisäsin 250 grammaa laktoositonta margariinia. Nyt pitää antaa seoksen jäähtyä ja sitten lisään pari kananmunaa lusikalla vatkaten ja sitten yli litran vehnäjauhoja, joihin sekoitan 3 teelusikallista leivinjauhetta.

4 kommenttia:

Anneli kirjoitti...

Kauniita on kaikki seimiasetelmat.
Hyvää ensimmäistä Adventtia sinulle ♥

Jaana kirjoitti...

Kiva idea tuoda seimet kauppojen ja liikkeiden ikkunoille!

Olen viettänyt yhden adventtiajan sekä yhden joulun Prahassa ja parasta oli kadunkulmiin rakennetut seimiasetelmat. Ne olivat niin kauniita ja puhuttelevia. Mietiskelin, mitä niille tapahtuisi Suomessa: Olisivat varmaan aamulla yön jäljiltä potkittu pitkin mäkiä! Vai ajattelenko liian pessimistisesti?

Hyvää adventtiaikaa sinulle ja läheisillesi!

kosotäti kirjoitti...

On tosi ilahduttavaa, että nykyisin näitä seimi asetelmia on paljon yleisissä tiloissa, pysyy joulun sanoma esillä ja elävänä.
Vuosia sitten eräs ystäväni oli kaupungilla kuullut,jonkun sanovan,että pitää niiden uskovaisten se Jeesus tähän jouluunkin sekoittaa??
Jospa esillä olevien seimien myötä nämäkin lausahdukset jäävät
historiaan.
Siunattua adventtia.

mm kirjoitti...

Tooooosi hieno idea!!!