Sivun näyttöjä yhteensä

25.11.2013

Ohrauunipuuro

Kirkkovuosi alkaa eri kohdasta kuin tavallinen kalenterivuosi. Kirkon vuosi aloitetaan perinteisesti adventista, joka on marras- ja joulukuun vaihteessa, ja päätetään tuomiosunnuntaihin marraskuun lopulla. Eilinen tuomiosunnuntai kului ylen nopeasti. Aamulla aikaisin lähdin töihin. Työpaikalla kerkisin setviä puhelinjuttujani. Kävi näet niin, että lauantai-iltana työpuhelin ei suostunut hälyttämään eli kun joku soitti, hälytysääni ei toiminut. Niinpä suljin virran pois koneesta kokonaan ja olin laittamassa uudelleen. Salasanaa laittaessa kone tilttasi eli siinä oli päällä perintönä niin huono muovi (sen alle oli kertynyt kaikenlaista), että se otti ihan väärät infot ja kolme kertaahan vain saa yrittää. PUK-koodia vaadittiin tilalle. Joten sen hankkiminen oli edessä. Ja kun on työpuhelin, niin vasta tänään maanantaina sain sen kuntoon. 
Sunnuntaina olikin kaksi jumalanpalvelusta pidettävänä.  Ensimmäisessa tapasin myös viran edeltäjän ja seuraajan. Keli oli muuttunut aamupäivän aikana ja kotiinpalatessa ltapäivällä oli jo toisinaan liukasta teillä. Pitkästä aikaa otin jopa päivätorkut ja sen jälkeen jaksoikin taas pelata parituntisen lentopalloa! Kun illalla palasimme kotiin pelistä, tunsi tehneensä täyden päivän. 
Ohrauunipuuro valmistui yön yli takkauunissa uunin lämmittämisen jälkeen ritilällä. Laitoin jo aikaisin päivällä litraan punaista laktoositonta maitoa 2 dl rikottuja ohraryynejä ja teelusikallisen suolaa likoamaan. Illalla sitten puurokuppi uuniin, kun ensin olin lisännyt liihen pari desiä vettä ja sekoitellut hyvin. Niinpä aamulla saimme uunista lämmintä hyvin hautunutta puuroa.
Hankimme uuden vohveliraudan entisen sanottua itsensä irti. Eilen sitten kokeilimme sen toimintaa. Ihan hyviä vohveleita tuolla uudella saikin. Sillä voi paistaa samanaikaisesti kaksi vohvelia! Taikinaan laitoin porkkanasosetta, kuivattua minttua, suolaa, hunajaa, öljyä, vettä ja vehnäjauhoja sen verran, että tuli sakea puuro. Saksalaisissa vohveliohjeissa neuvottiin laittamaan paljon sokeria ja rasvaa ja reilusti kananmunia, mutta tein näin kevyemmän version - ja maukkaita näistäkin tuli. Päärynähilloa päälle!
Meillä oli tänään Suomi-Unkariseuramme kokous illalla. Innostuin leipomaan heille sämpylöitä ja mustikkapiirakkaa ja sain tuliaisiksi mm.tällaisia pogatsoja, joiden ohje tullee myöhemmin tänne.
Päivä oli myös siivouspäivä. Tänään mies laittoi kanervat paikoilleen ja muutenkin valmistui päivän mittaan monenlaista kunnostusta. Aamupäivällä kävi vieraita ja vielä silloin kaikki oli hyrskynmyrskyn...

Olen lueskellut viimekeväisestä Tansanian matkasta tehtyä kirjaa muistellen matkaa, pohtien ja miettien myös, miten arvaamattomia ovat elämän eri käänteet.

"Kristus-kuningas,yksin voimakas,
kerran annat koittaa aamun autuaan.
Auta, että mesiihen uskomme
silloinkin, kun yötä kohti kuljetaan.
Soit tehtävän niin valtavan,
on vastaan mahti maailman,
mutta heikkojen,meidän köyhien
väkevyytenä on Herra taivaitten."
(Virsi 162:2)

2 kommenttia:

Maija kirjoitti...

Ohrauunipuuro on meidänkin perheen herkkua, ja tosiaan kiva tehdä leivinuunissa samalla kun talo lämpiää. Meillä ei ole ollut vohvelirautaa moneen vuoteen, ja vähän aikaa sitten löysin kirppikseltä viidellä eurolla ihan uudennäköisen sellaisen. Kylläpä maistui vohvelit hyvälle pitkästä aikaa!

Sinikka kirjoitti...

Ohrauunipuuroa on suurta herkkua. Pitäisi vain tehdä useammin.
Nätisti miehesi kanervat esille laittoikin.