Sivun näyttöjä yhteensä

9.11.2013

Suppilovahveropiirakka ja kierrepullat


Vapaapäivä tänään ja kerkisin pariksi tunniksi metsään poimimaan suppilovahveroita. Aluksi tuntui, että eihän niitä ole – olin sellaisella alueella, jossa en ole ennen ollut sienestämässä. Sitten kun niitä alkoi löytyä, niitä tuli reilusti, yli oman tarpeen.
Leipomapäivä. Tein kierrepullia. Tavallinen pullataikina, joka on ilman kananmunia ja maitoa (Laktoositon maitojauhe oli loppunut,  enkä muistanut ostaa punaista laktoositonta maitoakaan, jota käytän leivonnassa). Kaulitsin kohonneen taikinan levyksi. 
Puolikkaalle laitoin reilusti laktoositonta margariinia ja kanelia ja sokeria ja rusinoitakin, 
taitoin päälle toisen puolen, painelin puolikkaat kiinni toisiinsa ja taikinapyörällä vetelin siivuja, jotka pyöritin kierteelle ja 
sitten solmupulliksi. Lisäksi pullataikinasta tein pyöreitä puolukkapiirakoita.
Toki leivoin sämpylöitäkin, kuten aina leipomapäivänä. Nyt yritin tehdä niistä pitkulaisia, joita mies toivoo. Taikinaan laitoin vettä, vehnäjauhoja, ruishiutaleita, kauraleseitä, suolaa, hunajaa ja hiivaa sekä öljyä. Tämänkin taikinan pyöräytin monitoimikoneella.
Sienipiirakan pohjaan tuli 125 grammaa laktoositonta leivontamargariinia ja 3 dl vehnäjauhoja, jotka nypin muruiksi, lisäsin hieman suolaa ja kylmää vettä sen verran (noin ½ desiä), että sain taikinan. Pohjaa paistoin noin 10 minuuttia 225 asteessa.
Pannullinen suppilovahveroita 3 sipulin silpun kanssa paistettiin, lisättiin hieman valkosipulijauhetta, valkopippuria ja suolaa. Päälle valutin kahdesta munasta, kahdesta desistä maitoa ja kahdesta desistä juustoraastetta sekoitetun seoksen. Paistos paistui 225 asteessa puolisen tuntia.
Tein myös laktoosittoman  tonnikalapiirakan parista purkillisesta tonnikalaa öljyssä. Tonnikalamurujen  päälle ripottelin hieman sitruunapippuria ja valkosipulijauhtetta. Piirakan pinnalle tein seoksen laktoosittomasta maidosta, juustoraasteesta, laktoosittomasta rahkasta ja tillistä. Valmistin pohjan samalla tavalla kuin sienipiirakkaankin. Korkeareunallinen (noin 5cm) lasinen (pyrex) piirakkavuoka on mielestäni paras näiden paistamiseen. Ei tarvitse erikseen voidella vuokaa ja vuoka puhdistuu hyvin.


Mehiläisetkin saivat tänään oksaalihapponsa. Oksaalihappo pitääkin antaa mehiläispesiin vasta myöhään syksyllä, marras-joulukuussa. Oksaalihappotiputus tehdään liuoksella, jossa on 75 g oksaalihappo jauhetta + litra vettä + yksi kg sokeria. Liuosta tiputetaan  20-40 ml/ pesä. Tämä on luomukelpoinen menetelmä punkintorjunnassa.

Ei kommentteja: