Sivun näyttöjä yhteensä

1.12.2013

Hoosianna raikui

Aamulla oli luminen maa ja uutta lunta sateli lisää, kun töihin lähdin. Kun oli juhlapäivä, kirkkovuoden alku, adventtisunnuntai, sain kuljettajankin matkalle. 
Suntiot olivat laittaneet jo kaiken kauniisti valmiiksi. Näin diakonimme kanssa saimme valmistautua kaikessa rauhassa palvelemaan. Adventti merkitsee kirkossa uuden alkua. Alkaa iloinen odottamisen aika. Usein odottavan aika on pitkä, mutta adventtiin liittyvä odottaminen on iloista. Odotamme joulua ja alamme valmistautua siihen.

Adventtina me laulamme hoosiannaa, koska odotamme ihmiseksi syntyvää Jumalan Poikaa. Hoosianna on siis tervetulotoivotus, joulun odotuksen alku. Hoosianna on luottamusta siihen, että Kristus antaa hyvän tulevaisuuden. Hänen nimissään voi turvallisesti aloittaa uuden kirkkovuoden.
Juutalaisille hoosianna oli huudahdus, jolla pyydettiin apua, ”oi auta” tai ”pelasta”. Sitä käytettiin myös silloin, kun tervehdittiin paikalle saapuvaa kuningasta tai odotettavissa olevaa messiasta, Vapahtajaa. Kun Jeesus ratsasti Jerusalemiin, kansa lauloi hänelle hoosiannaa eli toivoi häneltä apua ja pelastusta. Tänään me kirkoissa lauloimme  Hoosiannan, virsikirjamme virren numero yksi.

Aasikin odotteli valmiina saarnaosuuttaan. Raamatun aasi, jolla Jeesus ratsasti. Nöyryys, vaatimattomuus ja jukuripäisyys ovat aasiin yhdistettyjä ominaisuuksia. Vähän tyhmemmänsorttista ihmisraukkaa on haukuttu pässin ohella aasiksi. Mutta aasilla onhan myös monia positiivisia ominaisuuksia.Tänä adventtina jokainen meistä on tuon aasin tavoin kutsuttu Jeesuksen kantajaksi - lähimmäisiä auttamaan ja teidän taakkojaan lievittämään.
Jumalanpalveluksen jälkeen jatkoimme juhlapäivää: paikalliset maatalousnaiset olivat keittäneet riisipuuron juurilypsetystä lehmänmaidosta ja tarjosivat myös kahvit kaikille adventtijuhlaan tulijoille.  Kanttori ja nuori laulaja lastenohjaajan kera ohjelmallaan toivat myös juhlan tuntua. Luulen, että koko kirkkoväki oli mukana juhlassakin.
"- Hoosianna!
Siunattu olkoon hän, joka tulee Herran nimessä!
Siunattu isämme Daavidin valtakunta, joka nyt tulee!
Hoosianna korkeuksissa!"
(Markus 11:9-10) 

3 kommenttia:

MariJ kirjoitti...

Minäkin olin lasten kanssa tänään perhemessussa. Messun alussa Jeesus ratsasti aasilla kirkkosaliin. "Äiti, onko tuo oikea Jeesus?" No, eihän se ollut kuin työkaverini, joka esitti Jeesusta. :) Saarnan sisällä olleessa kuvaelmassa samainen Jeesus kertoi, miksi hän valitsi juuri aasin ratsukseen, tulipa kerrankin avattua myös tätä "aasin teologiaa".

pappilanmummo kirjoitti...

Aasi on ollut tänään "POP".

Anneli kirjoitti...

Nyt jäi ensimmäisen kerran 20 vuoteen Hoosianna koululla laulamatta, kun olen sairaslomalla :(