Sivun näyttöjä yhteensä

28.1.2014

Vanha - vanhus ?

Ajattelin lähettää ystävälle syntymäpäivätervehdyksen, kun hän täyttää 65 vuotta. Tuumin, että toivotan hänet tervetulleeksi vanhusten joukkoon. Hyväksyn itselleni hyvin käsitteen vanhus.  Miten sitten joku toinen sen kokee? Joku haluaa peittää ikänsä kokonaan.

VANHA. Kahvi on vanhaa nopeasti.  Leipä on vanhaa jo päivän ikäisenä. Kun ihmisen täyttää kuukauden, puhutaan kuukauden vanhasta, sitten puhutaan vuosista, vähitellen juhlitaan kymmeniä vuosia. Vanha viittaa ajankuluun.

VANHUS. Vanha ihminen. Vanhus ja vanha eivät ole samoja asioita. Kaikkien hyväksymää määritelmää sille, milloin vanhuus alkaa, ei kuitenkaan ole. Ihminen on liian vanha jo 4-vuotiaana matkustamaan ilmaiseksi bussissa. Siitäkö alkaa vanhuus? Tilastollisesti meillä Suomessa vanhuksiksi luokitellaan 65 vuotta täyttäneet henkilöt, koska 65 vuotta on vanhuuseläkkeeseen oikeuttava ikä.  Määritelmä eläkeläinenkin on hyvin epäselvä. Joku on jo 17-vuotiaana eläkeläinen, kun lapsilisä loppuu. Joku joutuu jäämään eläkkeelle hyvinkin aikaisin, joku pääsee eläkkeelle. Joku sinnittelee loppuikänsä työssä esimerkiksi yrittäjänä eikä silloin halua kutsuttavan itseään vanhukseksi.

Vanhuuden määritelmä riippuu aina näkökulmasta, josta asiaa katsotaan. Muista, kun parikymppisenä tulin sanoneeksi tädilleni vanhempiani vanhuksiksi, hän ihan suuttui ja loukkaantui. Täti itse oli vanhempi kuin isäni ja alkoi olla pian eläkeiässä. Hän toimi kuten vanhempanikin vielä pitkään aktiivisesti sen jälkeenkin.
Tässä ei vanhus ole leikkimässä! Vesileikit ovat mukavia. Kiva on kokeilla, mitkä esineet pysyvät pinnalla, mitkä uppoavat. Käväisin eilen kävelylenkillä ja juttelemassa pienten äidin kanssa ja samalla hetken pientenkin kanssa.

Lunta sateli eilen, pehmeää kevyttä. Yöllä tuuli ja taas ovat koivut paljaina lumesta, vaikka tänäänkin sitä on hieman leijaillut maahan.
Sen verran on sadellut lunta, että on kolaamaan päässyt. Lunta on tullut niin vähän, että talon kivijalan reunoille ei ole suojaksi vielä riittänyt. Eikä vielä ole voinut ajella latuja lähistölle. Lumiaura kuitenkin eilen pyyhälsi lähiteillä.

3 kommenttia:

tuulento kirjoitti...

Olen samaa miettinyt, mutta näin äiti ollessa 92-vuotias, vanhus-käsite on aika kaukana 65-vuotiaasta. Tällä haavaa ajattelisin yli 85-vuotiaan olevan vanhus, kunnosta riippuen.

pappilanmummo kirjoitti...

Tuulento: Ajattelen, että vanhus-sana on kunnioittava sana

Maca kirjoitti...

Minusta on aina tuntunut pahalta, kun lehdistä saa lukea..."60v. vanhus"...Vanhuksia ikäni hoitaneena tykkään, että vanhus on todella kunnianimi ikääntyneelle. Meidän kulttuurissamme sillä on kylläkin negatiivinen maine.