Sivun näyttöjä yhteensä

26.2.2014

Señor Peregrino romaaniSeñor Peregrino on Cecilia Samartinin Peregrino -trilogian ensimmäinen osa (Tarnished Beauty 2008). Toinen osa on nimeltään La Peregrina. Hain kirjastosta Caminon vaelluksesta kertovia teoksia ja tämä nimi löytyi. Etsin La Peregrina -teosta, ja kysyin sitä kirjastonhoitajalta, joka kehotti minua lukemaan ensin tämän ensimmäisen osan. Eilen kävin pääkaupungissa ja matkalla luin suurin piirtein kokonaan tämän kirjan – uppouduin siihen täysin, se vei mukanaan. 

Teos kertoo Jamiletin tarinaa ja samalla myös herra Peregrinon elämää. Meksikolainen Jamilet syntyy selkäpuolellaan valtavan suuri, punainen syntymämerkki, kuin paholaisen kädenjälki. Taikauskoiset kyläläiset pitävät tytön merkkiä paholaisen tekosina.  Jamilet itse ymmärtää erilaisuutensa vasta ensimmäisenä koulupäivänä, joka jää ainoaksi toisten lasten kivittäessä häntä. Äiti kuolee ja orpo nuori tyttö Jamilet lähtee pois etsimään apua syntymämerkkinsä poistamiseen. Hän ylittää luvatta Yhdysvaltojen rajan ja löytää tätinsä, joka luokse pääsee asumaan. 

Väärennetyillä henkilöpapereilla Jamilet saa työpaikan mielisairaalasta. Jamilet pääsee hoitamaan yhtä ainoaa, hankalaa ylimmässä kerroksessa asuvaa potilasta.
Potilas käskee nimittämään häntä Señor Peregrinoksi. Vähitellen hän kertoo pyhiinvaelluksestaan Espanjassa Caminolla Santiago de Compostelaan ja elämänhistoriaansa. Kertomus lomittuu Jamiletin ja myös hänen tätinsä elämästä kertovien kohtausten lomaan. 

Kirja päättyy lauluun, jota herra Peregrino kertomansa mukaan oli nuoruudessaan laulanut Rosansa kanssa lähestyessään Santigo de Compostelaa Monte de Cozosta.
"Santiago de Compostela, sen tietä kuljemme.
Sade on kuin siunaus, aurinko lahja Jumalan.
Emme mieti kilometrejä tai tavoittele tähtiä.
On matka paras palkinto,Jumalan armo nautinto.
Jaakob, Jaakob, Jaakob, rukoile puolestani.
Tietä pitkin kulkeissani mä etsin kohtaloani.
Apostoli Jaakob, pyhiinvaeltajien suojelija
sauvallan mua johdattaa ja antaa suojan paahteelta.
Mä käyn polvilleni mahan, ja jos ihmeet ovat kuin kukkia, 
ehkä yksi on minua varten."

Ei kommentteja: