Sivun näyttöjä yhteensä

31.3.2014

Eläkkeelle juhlien

Eeva Tikka, Taivallahden seurakunnan ensimmäinen naispuolinen pappi lähetettiin eläkkeelle. Sain olla eilen jumalanpalveluksessa Temppeliaukion kirkossa myös meidän muutamien muiden samaan aikaan papiksivihittyjen kanssa. Pappisvihkimys oli pyhäinmiehenä 1997.

Sunnuntaipäivän aineena oli elämän leipä.  Tätä pyhää on sanottu myös puolipaastosunnuntaiksi, sillä se sijaitsee keskellä paastonaikaa. Toinen nimitys on leipäsunnuntai, koska päivän tekstit puhuvat viidentuhannen ruokkimisesta ja ihmisten tarvitsemasta hengellisestä ravinnosta. Jeesus itse on elämän leipä. Hän jakaa lahjojaan meille ja opettaa meitä jakamaan omastamme tarvitseville.

Jumalanpalveluksessa oli palvelemassa koko Tikan perhe.
Kari Tikka johti kuoroa, joka esitti Tikan omia sävellyksiä ja osin sanoituksiakin. Muuan muassa Martti Lutherin uskontunnustusvirren olivat suomentaneet Kari ja Petri Tikka ja sovitus oli Kari Tikan.

 Päivän virtenä oli Pirjo Vahtolan sanoittama ja Kari Tikan säveltämä Yhteinen pöytä:
"Saapua yhteiseen pöytään ja jakaa leipä ja juusto, 
hunajan tuoksu, vesi ja viini, vesi ja viini 
- siinä on Jumalan valtakunta, Kristus meissä.
Saapu yhteiseen pöytään ja jakaa elämän tuska, 
eilisen pelko, huomisen huoli, huomisen huoli
- siinä on Jumalan valtakunta, Kristus meissä.
Saapua yhteiseen pöytään ja jakaa elämän riemu, 
valo ja lämpö, toivo ja rohkeus, toivo ja rohkeus
- siinä on Jumalan valtakunta, Kristus meissä.
Saapua yhteiseen pöytään ja jakaa murrettu leipä,
Kristuksen ruumis, leipä ja viini, leipä ja viini
 - siinä on Jumalan valtakunta, Kristus meissä."

Taiteellinen Eeva oli valmistanut kauniin messuohjelmavihkosen, jonka kuvituksena oli hänen omia töitään. Eevan eläkkeellelähtöjuhlat jatkuivat jumalanpalveluksen jälkeen kirkkosalissa juhlakahvien jälkeen. Diakoni Sirkka-Liisa Mäki-Fränti oli kehitellyt eläväisen kronikan ilahduttaen kuulijoita ja etenkin Eevaa perheineen.
Temppeliaukion kirkkohan on kallioon louhittu rakennus ja yksi Helsingin kansainvälisesti kiinnostavimmista nähtävyyksistä. Kirkko on valmistunut 1969. Kirkossa on 750 istumapaikkaa. Akustisten ominaisuuksiensa ansiosta kirkko on myös erittäin suosittu konserttien pitopaikka.
Eeva Tikka oli ollut (kauan sitten) Lähetysseurassa lähetysjohtaja Alpo Hukan sihteerinä. Alpo ja puolisonsa Leena olivat myös juhlimassa. Alpo on tällä hetkellä yksi vanhimpia Suomen ev. lut. kirkon pappeja. Hukat lähtivät 1946 laivalla lähetystyöhön Lounais-Afrikkaan, Ambomaalle.
Aamulla minulla oli aikainen ylösnousu kesäaikaan siirtymisen takia. Yllättävän helposti se sujui edellisillan "uudistetun" oikea-aikaisen  pimeäsaunomisen jälkeen. Junamatkoilla Helsinkiin neuloin sukkia ajankuluksi. Taas sain valmiiksi Kerttu-mallin sukat. Nämä Seitsemän Veljes -langasta neulotut pinkit sukat painoivat 94 grammaa.
Maanantaina aamupäivällä rusakko hyppeli pitkin pihamaata. Tällä kerralla onnistuin saamaan sen vangiksi kameralla. Usein pupunen kerkiää hyppiä pois piiloonsa ennen kuin kerkiän hakea kameran esille.
Tämäkin kuva on otettu tänään ikkunan takaa. Pari harakkaa on perustamassa perheensä kuusiaitaamme- rakentelemassa pesäänsä. Harakat kantelevat pitkiä risuja ja yrittävät upottaa niitä tuuhean aidan sisään. Harakan pesähän on suuri katollinen risulinna. Itse pesämalja on muovattu savesta, vuorattu juurikuiduilla ja ruohoilla. Harakalla on pesimärauha eteläisessä Suomessa huhtikuun alusta heinäkuun loppuun. Harakka kuuluu kuitenkin rauhoittamattomien lintulajien joukkoon. Ja näitä harakoita riittää tälläkin seudulla paljon!

3 kommenttia:

tuulento kirjoitti...

Eläkkeelle jäänti on yksi elämän merkkipaaluja, mutta vaikuttaa siltä kuin tämä eläkeläinen osaisi ottaa uuden elämän haltuunsa.

Jaana kirjoitti...

Olen seurannut itse naakkojen touhuja: Nokassa viedään pesäntekotarpeita eri puolille kaupunkia.

Meidän talon hormiin aiottu pesä on hiljentynyt. Ehtiköhän laitosmies hätiin ennen rauhoitusaikaa vai muuttiko pariskunta mielensä?

pappilanmummo kirjoitti...

Tuulento:Todella ;)
Jaana:Keväthuumaa!