Sivun näyttöjä yhteensä

18.3.2014

Mehiläisleipä

Mehiläispesästä voi hunajan lisäksi saada muitakin tuotteita kuten pergaa ja siitepölyä. Pergaa sanotaan myös mehiläisleiväksi.

Mehiläiset keräävät siitepölyn kukkien heteiltä. Mehiläiset varastoivat pesässä siitepölyseosta kennoihin. Pakkausvaiheessa mehiläiset sekoittavat seokseen entsyymejä. Kennoissa siitepöly käy läpi maitohappokäymisen. Mehiläiset syöttävät pergaa toukille. Nuoret mehiläiset syövät sitä tuottaakseen emomaitoa.  Mehiläistyöläiset valmistavat mehiläiskuningattaren ruoaksi erityistä emomaitoa, joka on ravintoarvoltaan erittäin rikasta. Emomaito sisältää runsaasti muun muassa  B-ryhmän vitamiineja, proteiinia, aminohappoja, rasvoja, kivennäisaineita ja hivenaineita. Emomaitoa on kautta historian pidetty “nuoruuden ja kauneuden lähteenä”. Emomaitoa käytetään myös kosmetiikan raaka-aineena.

Perga on mehiläisten käsittelemää maitohappokäynyttä siitepölyä. Mehiläiset ovat sen varastoineet kennoihin ruoakseen. Mehiläisten syljen sisältämät maitohappobakteerit saavat aikaan maitohappokäymisen. Maitohappokäyminen pehmittää siitepölyhiukkasen kovan kuoren. Näin ihmisen elimistö hyödyntää siitepölyn sisältämät ravintoaineet helpommin. 
Perga kerätään pesien kennoista kuorimahaarukan avulla käsityönä. Perga säilyy hyvin ilman kuivausta tai pakastusta. Sitä myydään sellaisenaan tai hunajaan sekoitettuna. Koska perga on siitepölyä, niin siitepölyallergikoille sen käyttöä ei voida suositella.
Mehiläinen kerää kukista saamansa siitepölyn takajaloissaan olevaan pieneen "vasuun." Sitä ennen
ne ovat kostuttaneet sen syljen ja pienen mesimäärän kanssa, joten hiukkaset kiinnittyvät toisiinsa muodostaen pallon. Siitepölyä kerätään mehiläispesistä pesäaukon suulta sitä varten valmistetuilla keräimillä, joiden läpi pesään pyrkivien mehiläisten jaloista siitepöly tippuu talteen.

Mehiläiset keräävät siitepölyn samalla keruumatkallaan vain yhdestä kasvilajista kerrallaan, mikä antaa rakeille tasaisen voimakkaan värin. Se voi olla joko keltaisen eri vivahteita, joskus sinertävää tai punertavaa tai oranssia. 
Muuten:  Siitepölyhiukkaset ovat kasvin koiraspuolisia sukusoluja. Niitä on sadoista jopa miljooniin yhdessä kukassa.

Siitepölyä kutsutaan usein yhdeksi luonnon täydellisimmistä ravintoaineista. Siitepölyä pidetään yhtenä maailman parhaista proteiinin lähteistä ja se sisältää 25% proteiinia, joka on erinomaisesti imeytyvässä muodossa. Siitepölyn tiedetään lisäävän suorituskykyä, kohottavan yleiskuntoa, tasapainottavan hormonaalisesti, vahvistavan hiuksia ja kynsiä sekä tukevan elimistön vastustuskykyä.

Käyttö:Sekoita siitepölyä 1-2 teelusikallista päivässä esimerkiksi jogurttiin, puuroon tai veteen.
Sana tänään: "Herra, osoita minulle tiesi, opeta minua kulkemaan polkujasi." (Psalmi 25:4)

1 kommentti:

Jaana kirjoitti...

Mielenkiintoista!