Sivun näyttöjä yhteensä

25.5.2014

Santiago de Compostelassa koko päivä

Mundoalberge noin puolen kilometrin päässä katedraalista on yksityinen alberge, jossa olen nämä kaksi yötä. Eilen illansuussa tulin tänne. Oli vain yläpetejä, mutta täksi päiväksi ja ensi yöksi sain sentään alapetin. Kyllä tuo yläsänkyyn kipuaminen oli suoritus sinänsä, sängyn päässä tikkaat. Oleminen ja yleensä tavaroiden säilyttäminen siellä ei oikein luonnistunut, mutta selvisin. Onneksi ei tarvinnut yöllä kivuta sieltä vessaan.

Koska tämä on yksityinen alberge ja Santiago de Compostelassa, matkan päämäärässä, säännöt ovat löysempiä kuin muutoin. Niinpä neljän tytön porukka tuli aika myöhään kaupungilta ja alkoi kymmenen jälkeen pulista ja pakata tavaroitaan. No, heräsin heidän tuloonsa, koska kävin aikaisin nukkumaan. Olimme näet saksalaisen Helgan kanssa puhuneet aamun kello kahdeksan saksalaiseen messuun menosta.
 
Katedraaliin sisälle ei saa viedä isoja reppuja. Repuille on oma maksullinen säilönsä Rua Via 15, jossa myös saa käyttää tietokonetta maksutta vartin verran kerrallaan.

Messu oli katedraalissa "Jaakobin selän takana" kappelissa. Oli kiva olla messussa, kun ymmärsi kieltä. Nyt sain myös saksa-espanja käännöksen normaaliin täkäläiseen messuun. Saksan katolinen kirkko lainaa tänne papin aina pariksi viikoksi kerrallaan.  Saksasta Rottenburg-Stuttgartin hiippakunta ja Saksan katolisen kirkon piispankonferenssiin ulkokomaalaistyö ovat tarjonneet vuodesta 2009 lähtien kesäaikana Santiago de Compostelassa saksankielistä sielunhoitoa. Ehkä muunkielistenkin pyhiinvaeltajien sielunhoidosta huolehditaan samalla tavalla. 

Messun jälkeen oli läheisellä hotellilla yhteinen aamiainen. Mahtavan paljon syötävää tarjolla. Onneksi on tässä matkan varrella oppinut jo, että ylensyömisestä ei seuraa hyvää.
Kävin katsomassa compostelajonossa olevia tuttuja. Oli ilo tavata pari tuttua korealaistakin. Myös tuo vanhahko jalkansa satuttanut korealainen mieskin oli tänään selvinnyt tänne. Ja mm. valokuvaajatyttö Sun. Ja taas tapasimme veli venäläisen kanssa.

Kirkossa kahdentoista messu oli ainakin yhtä mahtava kuin eilen. Messussa tapasin jälleen monta vaeltajatuttua ja myös sauvasekaannusmummon. Oli mukava kohdata!
Kävin kulkemassa reitin lentokenttäpysäkille, jotta aamulla en pimeässä tai muussa hässäkässä eksy. Pakkasin myös tavarani ja mietin, eikö minulla todellakaan ole enempää tavaraa mukana. Lentokoneeseen saa näet ottaa yhden kymmenen kilon käsipakaasin. Minulla on reppu ja lisäksi toinen käsilaukkureppu. Eväät ovat vielä pakkaamatta.
 Pyhän portin edessä. Tämä portti ja ovi avataan vain sellaisina vuosina, jolloin Jaakonpäivä 25.7. osuu sunnuntaiksi.

Lähdin  vielä kaupungille syömään ja kirkkoon saksankielisten kokoontumiseen. Opas kierrätti kirkon ulkopuolelta ja kertoi tunnin ajan saksaksi patsaista ja muista koristeista ja niiden merkityksestä.
 Sateista Santiago de Compostelaa.


Sadetta on täällä riittänyt ja paraikaakin sataa, joten ei ole kiva olla ulkona.

EU-vaali on tietysti täälläkin. Tv-jutut samantapaisia kuin Suomessa. Ja oli tietysti jalkapallo-ottelukin. Jouduin sitä seuraamaan ravintolassa käydessäni syömässä, muta se jäi silloin kesken tasapeliin 1-1. Sääennusteet kertovat sadetta edelleen Pohjois-Espanjaan. Täällä on vaalien äänestysprosentti isompi kuin Suomessa.
Tämä alberge on ollut ihan hyvä, etenkin pesutilat avarat, vaikka ne ovatkin kolmannessa kerroksessa. Ja keittiö-ruokasali on tilava. Aamiainen olisi hyvä ja edullinen, mutta huomenna en kerkiä sitä nauttimaan ja tänään olin aamiaisella tuolla hotellilla saksankielisten kera.

Kiitosvirttä olen itsekseni veisannut: Hallelujaa...

Kiitos kun saan tässä olla. Vapahtaja,  kiitos että olet antanut tämän päivän. Kiitos levosta, sanastasi. Kiitos että tänäänkin on uusi armo ja uuden mahdollisuus. Anna uusi rohkeus ja ilo kertoa sinusta toisille. Aamen.

2 kommenttia:

tuulento kirjoitti...

Kotimatka jo häämöttää ajatuksissa. Kiva varmaan tulla kotiin pitkältä matkalta. Monellakin tavalla pitkältä.

Kiiris kirjoitti...

Upeaa!!