Sivun näyttöjä yhteensä

1.7.2014

ABI-mittausMinulla on vaelluksella toukokuussa tullut vasemman jalan varpaisiin jokin vamma, mikä ei ole vieläkään selvinnyt tarkkaan. Jostain syystä jalkaterän ollessa alaspäin varpaat ja jalkateräkin kylmenevät (ja osin säärikin) eli veri ei kierrä kuten pitäisi. Varpaiden väri muuttuu sinertävän tummanpunaiseksi. Varpaat ovat hieman turvoksissa ja päkiäkin on edelleen turvoksissa. Syytä on etsitty röntgenkuvauksilla ja nyt ABI-mittauksellakin.

Nilkka-olkavarsipainesuhteen määrityshän on aina aiheellinen tutkittaessa alaraajojen verenkiertoa. Dopplerilla määritetään ABI-indeksi (ankle-brachial index). Mitattaessa verenpaine sekä ylä- että alaraajoista voidaan siis laskea ABI-indeksi eli alaraajan verenpaineen suhde yläraajan verenpaineeseen. Tämä on normaalisti 1.0-1.2. Terveen ihmisen nilkkapaine on hieman korkeampi kuin olkavarsipaine, koska valtimoiden myötäävyys nilkan tasolla on pienempi. Ja normaalihan tuo paine oli!

Onhan tämä liikkuminen yhdellä jalalla hankalaa kyynärsauvoilla, koska vasemman jalan varaaminen maahan koskee.. Ja eivät edes ortopedit ole löytäneet mitään, mikä tuon aiheuttaisi. Lepo on lääke jalalle edelleen.

2 kommenttia:

Maca kirjoitti...

Ihmejuttu, voimia sinulle tähän ikävään tilanteeseen. Jospa lääkärit saisivat viisautta selvittää vaiva.

Sirkku kirjoitti...

Paranna, Herra, siskon jalka.
Annamme siitä kunnian Sinulle.