Sivun näyttöjä yhteensä

19.7.2014

Sadonkorjuutakin

Viikko oli osin työviikkokin. Vihki- ja siunauskeskusteluja eri puolilla. Mukava vaihteeksi kohdata vihkiparejakin ja suunnitella heidän kanssaan häitä.
Kantarelleja on löytynyt jo hyvin. Alkukesästä sateli vettä sopivasti rihmastoille ja nyt on ollut lämmintä.
Mies poimii tänä vuonna metsämarjat ja minä olen sitten saanut ne putsata - minun kun on hankala mennä keppien kanssa metsään.  Viime vuonnahan mies putsasi kaikki molempien poimimat.
 Lehmukset kukkivat ja niistä mehiläiset hakevat mielellään mettä. Lehmushunaja on mielestäni maukasta. Lehmushunaja on lajikukkahunaja, joka on lehmuksesta saatavaa hunajaa. Juoksevana se on vaalean meripihkan väristä. 

Kävimme tutkailemassa perjantaimarkkinoita. Eri puolilla on pieniä ilta- tai päivätoreja, joissa voi ostaa monenlaisia luonnontuotteita tai kirpputoritavaraa. Sainkin edullisesti pari poimuria ja kaupan päälle vielä lasten poimurinkin.
Viiniköynnöksetkin on leikattu liioista oksista. Oksia on myös lyhennetty, jotta tertut saavat valoa enemmän ja niin eivät liian pitkät oksat vie voimaa rypäleiltä. Kukkaterttuja kantavat sivuversot typistetään niin, että kukkatertun yläpuolelle jää vain pari lehteä.  Viiniköynnöksen leikkaamisella ohjataan köynnöksen kasvua ja parannetaan sadon määrää sekä laatua.


Ilmeisesti tämä on vuohenkello. Vuohenkello on sukunsa harvoja hyötykasveja: sen mukulamaisen turpea juurakko on syötävä ja muistuttaa maultaan palsternakkaa. 


"Älä jätä elämääsi oman ymmärryksesi varaan, vaan turvaa koko
sydämestäsi Herraan. Missä kuljetkin, pidä hänet mielessäsi,
hän viitoittaa sinulle oikean tien." (Sananlaskut 3:5-6)


PS. Kannettava tietokone jäi kotiinlähtiessä mökille viikolla, joten päivitykset venyivät.

3 kommenttia:

Minna kirjoitti...

Minäkin keräsin puoli litraa mustikoita, ei ollut paljon putsaamista :) En ole jaksanut leikkoa tuota viiniköynnöstö, pitäisi kai, että saisivat valoa. Mulla on jo osa rypäleistä aika isoja mutta ne onkin kasvihuoneessa.

tuulento kirjoitti...

Pitääpä lähteä zilgaa leikkaamaan, kiitos ohjeesta!

pappilanmummo kirjoitti...

Minna: satoa odotellaan.
Tuulento: Kiva, kun Zilgasi tuottaa tänä vuonna.