Sivun näyttöjä yhteensä

22.8.2014

Hillokausi on alkanut omenahillolla

Syksyn ensimmäisen omenahillon tein happamista omenista. Meillä on siemenestä kasvanut vanhan vanha puu, jossa kasvaa mitä mainioimpia hillo-omenia. Tänä vuonna niissä on ylen paljon madonsyömää, joten mehumaijalliseen tarvitsin yli puolitoista ämpärillistä omenia. Ja olihan niissä siivoaminen ja pilkkominen...

Maijallisen omenia höyrytin siis pehmeiksi, soseutin sosemyllyllä ja laitoin soseen isoon,  kymmenen litran kattilaan. Sinne kaadoin myös mehun, mikä oli omenista valunut. Kuumensin seoksen ja lisäsin lähes kilon sokeria, sekoittelin sokerin sulaksi ja lisäsin pieneen määrään sokeria sekoitetun puoli pussillista punaista Melatinia. Kiehautin vielä pari minuuttia seosta ja purkitin  isossa kattilassa vedessä keitettyihin lasipurkkeihin, jotka vielä huuhtelin Atamon-liuoksella kuten keitetyt purkkien kannetkin. Yli viisi litraa sosetta tuli tästä erästä.

Eilen poimin vihreät karviaiset ja keitin niistä mehua mehumaijallisen. Mehun sekaan lisäsin pari desiä sitruunamehua ennen pullottamista.

Sitten illalla olimme mökillä ja nostin perunat mökin kasvinmaasta sillä aikaa kun mies leikkasi ruohon ja lannoitti syyslannoksella pensaat ja muut kasvit.

Keräsin mökin pihasta puolisen litraa puolukkaa. Olipa myös mukava päästä uimaan ja saunomaan. Veden lämpötilakin oli vielä yli 18 astetta.

Tänään tein tämän syksyn ensimmäinen puolukkahillon.  Laitoin kattilaan kolme litraa juuri ja juuri kypsiä puolukoita sekä 2 desiä vettä. Keitin ne ja hienonsin sauvasekoittimella puolukat, lisäsin 850 grammaa sokeria, sekoitin sokerin, kunnes se suli  ja purkitin pienehköihin kuumiin keitettyihin Atamonilla huuhdeltuihin purkkeihin.Toivottavasti hillo hyytyy!

Nyt on meneillään vielä tänään mehumaijallinen punaisia karviaisia ja raparperia sekaisin mehuksi. Raparperia hapoksi. Olen laittanut kaikkiin mehuihin puolitoista kiloa sokeria kerroksittain marjojen väliin. Siten sokeroiden mehu irtoaa parhaiten. Pullotan mehut suoraan mehumaijasta pulloihin, jotka olen kuumentanut uunissa sanomalehtiin käärittynä.

Sana tälle päivälle: "Älkää tavoitelko vain omaa etuanne, vaan myös muiden parasta" (Filippiläiskirje 2:4).

2 kommenttia:

tuulento kirjoitti...

Sinulla on tosiaan hilloamiskausi alkanut. Minä vaan puurran linkoomossa, ei se nyt niin kivaa ole!!! Olen vähän sellainen, että yksi työ pitäisi saada valmiiksi ennen kuin alan toisen. Kysyit, milloin laitan tymolin. Tänä vuonna en laita ollenkaan, mutta ehkä taas ensi vuonna. Viime vuonna taisin laittaa muurahaishappoa. Ja oksaalihappo tietenkin lokakuussa.

pappilanmummo kirjoitti...

Linkoaminen on lopuillaan, viimeiset laatikot menossa. Tänään on lisätty tymolia ja loka-marraskuussa laitetaan oksaalihappoa.