Sivun näyttöjä yhteensä

7.9.2014

Karhunvadelma-omenahillo

Raamatun sana tänään: "Jeesus sanoo:"Jos puu on hyvä, sen hedelmäkin on hyvä, mutta jos puu on huono, sen hedelmäkin on huono. Hedelmästään puu tunnetaan." (Matteus 12:33)
Taas olin kirkossa töissä tänäänkin jumalanpalveluksessa. Kerkisin jo palauttaa seurakuntaan avaimet vähän aikaa sitten. -  Nyt uskalsin jo kiivetä saarnatuoliin, kun edellisellä kerralla kuljin vielä kyynärkeppien kanssa enkä lähtenyt könyämään ylös niiden kanssa.

"Saakoon Henki rakastava sydämemme lämmittää,
että kova, paha sana tänään lausumatta jää.
Katso, Herra, eksymme. Työmme, ajatuksemme
meidät ilman Henkeäsi vievät kauas edestäsi." (Virsi 536:2)
 Jumalanpalveluksen jälkeen lähdin ajelemaan markkinoille. Siellä oli väkeä paljon. Toimitsijat kertoivat että tänä vuonna oli  enemmän väkeä kuin edellisinä vuosina, ehkä noin 6000 kävijää.
Hunajaakin oli tarjolla ahkerine mehiläisineen! (Ja ampiaisia pörräsi eri puolilla markkina-aluetta saaliin toivossa.
Matkalla näin Upokkaankin. Upokashan on metallien sulatuksessa ja kemian laboratoriotöissä käytettävä korkea, kuumuutta kestävä astia, joka on tavallisesti katkaistun kartion muotoinen. Tämä Upokas sijaitsee kuitenkin liikenneympyrän keskellä. Tämä Upokas on järeistä muoviputkista rakennettu taideteos ja kuopiolaisen taiteilijan Risto Pentikäisen suunnittelema ympäristötaideteos.
Puutarhassa alkavat kaikki hedelmät kypsyä Myös marjaomenakin on punastunut. Omenapuista tippuvat omenat maahan päivittäin ämpärikaupalla ja samoin päärynöitä on saanut keräillä puun alta ahkerasti.

Tämän päivän hillo on karhunvatuista ja happamista omenista. Laitoin mehumaijaan kuutisen litraa karhunvatukoita ja reilut kolme litraa omenanpuolikkaita, keitin mehuksi vatut ja nuo höyrytetyt omenat väänsin sosemyllyn läpi kattilaan, jonne kaadoin suurimman osan mehua. Kuumensin, lisäsin lähes kilon sokeria ja kilosta loppusokeriin sekoitetun pussillisen punaista Melatiinia. Purkitin. Nyt jännään, hyytyvätkö nuo hillopurkit vai sainko vain mehua.
Jälkeen lisättty: Hyytyi hyvin.

Puolisen litraa mehua ja litran verran vettä kiehautin kattilassa ja vatkasin sekaan mannasuurimoita ja hunajaa ja tein niistä vispipuuron.

Ei kommentteja: