Sivun näyttöjä yhteensä

12.12.2014

Piirakkaneliöt rahkavoitaikinasta - laktoositon ja munaton leivonnainen

Kun etsin leipomisreseptejäni, niin silmiin tuli vanha leivontakirjanen Parhaat herkkuleivonnaiset. Olen sen ohjeilla tehnyt monet siinä olevat leivonnaiset vuosien mittaan. Tämä kirjanen on ainakin 25 vuotta sitten ilmestynyt. Se mainosti Milda-margariinia ja Anni Helena -jauhoja, joita kirjasen leivonnaisissa oli käytetty.

Tänään tein piirakkaneliöitä tosin ohjetta jonkin verran muunnellen.
Taikinaan laitoin puoli kiloa laktoositonta margariinia, 8-9 desiä vehnäjauhoja, 2 teelusikallista leivinjauhetta ja teelusikallisen suolaa sekä puoli kiloa laktoositonta rahkaa.
Täytteeseen paistoin puoli kiloa 10% naudan jauhelihaa, pari isoa sipulia, lisäsin sitten pannulle noin 4 desiä keitettyä pitkäjyväistä riisiä, purkillisen laktoositonta pippurijuustoa ja purkillisen laktoositonta maustamatonta Viola-tuorejuustoa, suolaa, mustapippurijauhetta, valkosipulijauhetta, kuivattua tilliä sekä reilusti lehtipersiljasilppua.

Sekoitin käsin taikina-ainekset, viimeisenä rahkan ja vein taikinan ulos jäähtymään.
Jaoin taikinan kuuteen osaan. Kaulitsin osan kerrallaan ja mittailin sen 30cm x 30 cm kokoiseksi levyksi, jotka merkitsin kevyesti taikinapyörällä 5cm  x 5cm neliöihin.
Laitoin neliöille täytettä ja nostin toisen samankokoiseksi kaulitun päälle. Painelin kämmensyrjällä täytteiden välistä kiinni pohjalevyyn ja leikkasin taikinapyörällä paloiksi.
Voitelin pinnan laktoosittomalla maidolla ja ripottelin päälle unikonsiemeniä. Paistoin levyjä 225 asteessa noin 15 minuuttia. Tein kolme pellillistä näitä piirakkaneliöitä.
Saunan jälkeen iltapalaksi mies maisteli varmaan puoli pellillistä... ei kuulemma ollut tarpeeksi paljon maustetta. Kun itse maistoin yhden, niin jälkimaku kyllä kertoi pippuria ym. olevan. Ehkä siksi mies valitti laatua, jotta saisi syödä itse nuo eikä jäisi vierasvaraksi ;)

Ei kommentteja: