Sivun näyttöjä yhteensä

19.1.2015

Kerttu, Heikki ja vaellusjalkineet 
Kertut valmistuivat jälleen. Ties kuinka monennet! (Tämän vuoden kolmannet Kertut.) Tuo malli on mukavaa neuloa ja aika nopeaakin. Ja kun mallin osaa ulkoa, ei tarvitse paljon ajatella sitä neuloessa kuviotakaan. Tällä kerrallakin nuo Kerttu-sukat neuloin Novitan vaaleanpunaisesta Seitsemän veljeksen langasta kolmen ja puolen numeron puikoilla ja 47 silmukalla kantapäähän asti. Vahvennettua kantapäätä neuloessa nostetaan lisää yksi silmukka, jotta saadaan parillinen silmukkamäärä.  Nämä sukat painavat 102 grammaa ja sopinevat noin 39 numeroiseen jalkaan.

Tänään kävimme taas aamupäivällä hiihtämässä normaalin hiihtomatkamme urheilukeskuksessa. Lunta tuiskutti, ihan silmiinkin alamäkiä lasketellessa. Oli pari astetta pakkasta, mutta latu oli kostea, vetinenkin osin ja suksien pohjat taas hieman jäätyivät. 

Iltapäivällä kävin ostamassa kävelylenkkarit. Tutkistelin monenlaisia ja kokeilin, sovittelin niitä jalkatukien kanssa. Minulla on leveä ja korkea jalka sekä lisäksi nuo jalkatuet, joten oli aika hankalaa löytää sopivia. Yhdet olivat todella hyvät muuten, mutta oikeaa kokkoa ei ollutkaan. Halusin kuitenkin varrelliset nilkkaa edes vähän tukevat kengät, jotka ovat vaelluskenkiä kevyemmät. Vaelluksella olin viime vuonna painavilla, mutta hyvillä vaellusjalkineilla (Meindl Island Lady MFS Active GTX). 
Nyt ostin ensimmäisestä urheilukaupasta sen useampia etsimättä nuo jalkineet eli Salomonin Authentic ltr gtx w vihreän teen värisinä. Goretex-pinnoite ja tarpeeksi leveä leveään ja korkeaan jalkaani jalkatukineen. 449 grammaa painaa yksi kenkä. Ehkä liian painavat nämäkin. Pohja on kuitenkin tukeva, sopivan jäykkä ja pohjakuviointi syvä. Kärjessä ja kannassa on suojakumitus. Pohjassa on jotakin contagrip-teknologiaa. Kenkien mainoksen mukaan Salomonin Contagrip teknologia tarjoaa innovatiivistä ulkopohjatekniikkaa, hyvää pitoa märilläkin pinnoilla. 

Nyt pitää vain alkaa kävellä näillä jalkineilla ahkerasti: vaellukseen on aikaa alle sata päivää. Jalkojen tulisi tottua kenkiin ja kenkien jalkoihin. Muu varustus vaellusta varten onkin suurin piirtein kunnossa edellisen reissun jäljiltä. Tosin ainakin parit sukat on hankittava…

Pyhän Henrikin muistopäivää vietetään tänään. Heikin päivää vietetään Pyhän Henrikin, Suomen ensimmäisen kristinuskon saarnaajan ja piispan muistoksi. Henrik on Suomen suojelupyhimys. Piispa Henrik kärsi marttyyrikuoleman perimätiedon mukaan Köyliössä v. 1156. Keskiajalla hänen muistokseen vietettiin kahta juhlaa: kuolinpäivää 20.1., nykyisin 19.1. (”talvi-Heikki”), ja pyhäinjäännösten Turkuun siirtämistä (translaatio) 18.6. (”kesä-Heikki”).  Keskiajalla Henrikin päivä oli Suomen kirkon suurin pyhimysjuhla. 


"Näin käski Kristus omiaan: "Te menkää kaikeen maailmaan 
ja kaikkialla saarnatkaa ristin ja armon sanomaa." (Virsi 420:2)


Illalla olimmekin viettämässä Heikin päiviä. Miehen veli on Heikki ja tapanamme on vuosittain käydä Heikin nimipäivillä. Miehet kertoilivat paljon lapsuusmuistojaan, joita oli mukava kuunnella.

Heikin päiväähän on pidetty vanhastaan talven keskikohtana, jolloin talven selkä napsahtaa poikki ja karhu kääntää kylkeä. Ainakin valoisampaa on jo ollut kolmisen viikkoa...

Ei kommentteja: