Sivun näyttöjä yhteensä

22.1.2015

Leilan mallasleipä ja porkkana-lesesämpylät - laktoositonta


Pikkuserkkuni kehui puhelimessa juuri tekemäänsä leipää, mallaslimppua, niin mahdottoman maukkaaksi ja antoi samalla minulle ohjeenkin. Päätin kokeilla sitä heti, kun kerkiän kaupasta hakemaan aineksia. Työmatkalta kotiin tullessa tänään poikkesinkin kauppaan ja ostin appelsiinimehua sekä kaljamaltaita ja vehnärouhetta, mitä kotona ei tällä erää ollut.

Leipään laitoin ensin 2 dl appelsiinimehua, jonka kuumensin kiehuvaksi mikrossa ja siihen lisäsin 2 desiä kaljamaltaita. Annoin mehun jäähtyä hiivaa varten sopivaksi ja lisäsin 1,5 palaa hiivaa murennettuna sekä 4 desiä appelsiinimehua. Sitten knafti 2 teelusikallista suolaa, 2 desiä siirappia, 2 desiä vehnälesettä, 2 desiä ruisjauhoja ja 8 desiä vehnäjauhoja. Kaikki nuo sekoittelin lusikalla taikinakulhossa.

Laitoin heti tuon löysähkön taikinan kahteen leivinpaperilla vuorattuun vuokaan (toinen 20 cm, toinen 30 cm) ja nousemaan tunniksi uunin päälle. Paistoin 175 asteessa tunnin verran, sitten voitelin leivät ja jätin vielä 150 asteeseen puoleksi tunniksi.

Mallasleipä on laktoositon ja maidotonkin.

Tutkistelin vehnälesepussissa olevaa porkkana-lesesämpylöiden ohjetta. Kun minulta jäi puolikas hiiva, niin päätin tehdä samoilla uuninlämpimillä myös sämpylät. Puoli litraa vettä kuumensin vedenkeittimessä, lisäsin sen kulhossa oleviin 2 desiin vehnälesettä ja jätin hautumaan. Kun vesi oli jäähtynyt, lisäsin hiivan nesteeseen liotettuna, pari desiä porkkanasosetta (keitin kellarista painekattilallisen porkkanoita, kuorin ja hienonsin ne ja laitoin osan soseesta pakastimeen tulevaa varten), desin hunajaa ja desin öljyä ja pari teelusikallista suolaa. Jauhoja sekoittelin jälleen lusikalla niin paljon mukaan, noin 9 desiä, että tuli sopivan tuntuinen pehmeä taikina.
Tämäkin taikina pääsi uunin päälle kohoamaan. Leivoin sämpylät, nostatin ja paistoin niitä 225 asteessa noin 12 minuuttia.

2 kommenttia:

Jaana kirjoitti...

Nam, nam! Mitä herkkuja teiltä taas löytyykään...

pappilanmummo kirjoitti...

Jaana: Minusta on kiva leipoa ja itsetehdystä leivästä tietää, mitä aineita siinä on.