Sivun näyttöjä yhteensä

7.1.2015

LumikukkaOlen pitkään etsinyt nimeä keittokulholleni eli soppaskoolille ja siihen kuuluvalle astiastolle. Tänään taas kerran selailin nettiä ja silmiini osui Tähkä-kuviolla samanmallinen kulho kuin mitä meillä on perinnöksi saadussa astiastossa. Niinpä sain selville tuon kulhon suunnittelijan. Tuon sarjan on suunnitellut Raija Uosikkinen. Samoin meillä olevan vaaleansinisen Lumikukka-astiaston. Sitä on valmistettu 1960 -luvun alussa Arabian tehtailla.
Soppakulhoni korkeus on 16 cm ja  halkaisija 23 cm.
Sävyposliinista valmistettu Lumikukka-koristeinen astiasto on ollut tuotannossa 1961-66 harmaana ja sinisenä, sekä roosan värisenä 1961-64. Raija Uosikkisen suunnittelema Lumikukka on ensimmäisiä Arabian oman seripainon tuottamia koristeita.

Raija Uosikkinen (1923 - 2004) valmistui keraamikoksi Taideteollisesta oppilaitoksesta 1947. Hän  oli Arabian tehtaiden astia- ja kuviosuunnittelijana vuodesta 1947 vuoteen 1986, jolloin jäi eläkkeelle. Hän sai paljon suunnittelupalkintoja ja on suunnitellut muun muassa vuosilautassarjan, josta syntyi vähitellen 24-osainen Kalevala-aiheinen seinälautaskokonaisuus.

5 kommenttia:

tuulento kirjoitti...

Minulla taitaa olla kahvikuppi tuota sarjaa. Uosikkinen oli vakinainen taiteilija Arabialla ja harrasti myös vähän rohkeita malleja.

Kiiris kirjoitti...

Kaunis!!

iso gnu kirjoitti...

Kaunis keittokulho!

Tuitiina kirjoitti...

Lapsuudenkodissani oli kokonainen astiasto tätä sarjaa, nykyisin taitaa äidiltä löytyä vielä lautanen ja ehkä kuppi tai kulho :))
Jos olisin rikas keräisin näitä ihania astioita itselleni, minusta ne vaan ovat niin kauniita <3

pappilanmummo kirjoitti...

Tuitiina: Perintöä minullakin lapsuudenkodistani tällainen astiasto.
Iso Gnu: Niin minustakin. Käytössä lähinnä jouluisin väskynäkeiton kera.
Kiiris: Kiitos.
Tuulento: En ollut aikaisemmin tiennytkään, että tätä sarjaa on myös kahviserviisi.