Sivun näyttöjä yhteensä

11.2.2015

Erittäin hyvä ulkoilusää mehiläisillekin

Erittäin hyvä ulkoilusää. Meidän mehiläisetkin lähtivät poikkeuksellisen aikaisin puhdistuslennolleen. Lämpötila oli 6-8 astetta ja sää oli  tyyni ja  aurinkoinen. Talven aikana mehiläiset ovat näet pesässään eivätkä ulosta. Ne käyttävät ravinnoksi pesässä olevaa hunajaa ja talviravintoa. Sitten kun sää lämpenee sopivaksi, kuten tänään, on puhdistuslennon aika ja  mehiläiset pääsevät ulostamaan sulamattoman ravinnon.
Eilen alkuillasta tein juuren pataleipään. Laitoin kulhoon 6,5 desiä vehnäjauhoja ja 1,5 desiä kauraleseitä, 2 teelusikallista suolaa ja yhden teelusikallisen kuivahiivaa, sekoitin ainekset ja lisäsin 4 desiä lämmintä vettä ja sekoitin edelleen lusikalla nuo. Laitoin tuorekelmua kulhon päälle ja leivinliinan ja jätin keittiön pöydälle yöksi taikinan. Aamupäivällä tänään kymmenen maissa lisäsin puolisen desiä jauhoja seokseen ja sekoitin jälleen lusikalla. Samaan aikaan laitoin uuniin padan kansineen kuumenemaan 225 asteeseen noin puoleksi tunniksi. Sitten otin padan, laitoin tipan öljyä padan pohjalle ja kaavin taikinan kulhosta pataan, padan kansi kiinni ja uuniin puoleksi tunniksi. Sitten kansi pois ja vielä vartin verran paistamista. Otin leivän padasta ja kiedoin leivinliinaan hautumaan - kova maukas kuori oli vielä jäähtyneessä leivässäkin.
Lähdimme pääkaupunkiseudulle lapsenlasten perheeseen avittamaan heidän muuttoaan. Kannoimme tavaroita, siivoilimme ja sain pitkän aikaa leikkiä ja touhuta nuorimman lapsenlapsen kanssa. Fyygelinsoitto kiinnosti pientä erityisesti ja tietysti autot! Miten se onkaan jo geeneissä tuo auto pojilla jo tässä iässä!  Nimenomaan auto leluista kiinnosti kaikkein eniten tätä pientä miestä.

Sana tälle päivälle: "Sinun hyvyytesi ja rakkautesi ympäröi minut kaikkina elämäni päivinä, ja minä saan asua Herran huoneessa päivieni loppuun asti." (Psalmi 23:6)

6 kommenttia:

tuulento kirjoitti...

Kyllä meilläkin oli tänään lämmintä, mutta en ollut paikalla katsomassa mehiläisten elämää. Harmi. En yhtään arvannut, että ne voísivat lähteä puhdistuslennolle.

pappilanmummo kirjoitti...

Tuulento: Yllätys se oli meillekin.

Marjut kirjoitti...

Pataleipää pitää jossain vaiheessa kokeilla.

Jaana kirjoitti...

Ihana pieni ihanassa puuhassa!

aimarii kirjoitti...

Pataleipä on kokeilematta. Herkulliselta se näyttää.

Tomerasti pienen miehen sormet hapuilevat koskettimilla.

pappilanmummo kirjoitti...

Marjut: Pataleipä on yksi suosikkini.
Jaana: Pienen kanssa oli mukava puuhailla, kun musiikki on äidinmaidossa/-kohdussakin saatu.
Aimarii: ks. ed.