Sivun näyttöjä yhteensä

15.3.2015

Kirja, jota äitini rakasti

Lukuhaasteen yksi kohta on kirja, jota äitisi rakastaa. Kirjan ulkonäöstä päätellen näin on ollut ja muistikuvissani myös. Äiti on kuollut vuosia sitten, joten en voi enää kysyä häneltä tarkemmin.

Silmiini sattui näet jokin aika sitten mökille viemäni kirja, jota äitini oli tutkinut paljon ja käyttänyt ahkerasti sen reseptejäkin. Kirjanen on nimeltään Pitoemännille avuksi. Se on Maatalousseurojen keskusliiton julkaisu numero 547 sekä samalla Maatalousnaisten julkaisu numero 97 vuodelta 1969.64 sivua. (16, 9, 23)

Kirjassa kerrotaan, miten varsinkin maaseudulla on koettu hankalana pitoemäntien puute. Sen vuoksi tarjoilun järjestäminen ja tarjottavan valmistamisen vaikeus on ollut esteenä monesti juhlien kotona viettämiselle. Kirjasesta toivotaan olevan hyötyä pitojen järjestäjille ja pitoemännille. Kirjanen on ollut myös lyhyiden pitoemäntäkurssien oppikirjana.

Kirja antaa myös ohjeita niin pöydän kattamiseen kuin ruoan tarjollepanoon. Kirjassa selostetaan pitoateriat mitä moninaisempiin juhliin niin istumapöytiin kuin seisomapöytiin. On maakunnallisia pitopöytiä, on hääpäivällisiä, 50-vuotisjuhlia, hopeahääillallista, kinkerien tarjoilua jne. Kaikista on ruokaohjeet hintalaskelmineen. Hinnoista mainitaan, että eivät ne varmaan pidä kauaa paikkaansa, mutta antavat suuntaviittaa hinnoitteluun. Useimmat ruokaohjeiden ainemäärät ja hinnat oli laskettu 50 hengen ateriaa varten, hinnat myös henkilöä kohden.
Äiti oli käyttänyt kirjaa paljon, koska kannessakin oli roiskeita ja kansiin ja muuallekin oli tehty muistiinpanoja. Kirjasen välissä oli myös irrallisia mm. lehdistä leikattuja ruokaohjeita.

Tämä on mielenkiintoinen tutkittava ja minullekin  hyödyllinen kirja avuksi monenlaisen tarjottavan valmistamiseen.

Ei kommentteja: