Sivun näyttöjä yhteensä

4.4.2015

Lankalauantaina

Hiihto taisi tänään jäädä vähiin. Matka Inariin ja Siidaan. Aamulla oli mukavan tuntuinen
pakkasilma herätessä. Jo ajattelin lähteä Rumakuruun hiihtelemään. Jalat olivat kuitenkin turvoksissa ja särki, joten en uskaltanutkaan riskeerata vaan porukan suosituksesta lähdin bussireissulle. Yhtään poroa ei ole vapaana näkynyt vielä. Vesiräntää sataa. Kaunispääkin oli aivan sumuinen.
Olimme tänään Siidassa, Inarissa olevassa näyttelykeskuksessa, tutustumassa neljään tai oikeastaan viiteen eri näyttelyyn. Saamelaismuseo Siida on Suomen saamelaisten kansallismuseo ja valtakunnallinen erikoismuseo. Saamelaismuseo tallentaa kokoelmiinsa Suomen saamelaisten henkistä ja aineellista kulttuuria ja esittelee sitä näyttelyissään ja julkaisuissaan. Saamelaismuseon keskeisenä tavoitteena on tukea saamelaista identiteettiä ja kulttuurillista itsetuntoa. Siidassa toimivat yhteistyössä Suomen saamelaisten kansallismuseo ja Metsähallituksen luontokeskus. Siida-sana on pohjoissaamea ja se tarkoittaa lapinkylää tai porokylää, sekä elinpiiriä sen sisällä.
Siidan näyttelyt kertovat saamelaisten historiasta ja kulttuurista sekä pohjoisimman Lapin luonnosta. Siidan johdantonäyttely esittelee pohjoisen luonnon ja kulttuurin kehityksen aikajanalla, johon maailmanhistoria nivoutuu. Lisäksi näyttely esittelee arktisen alueen alkuperäiskansat ja Pohjois-Euraasian poronhoitajakansat sekä saamen kielten eriytymisvaiheet. Siidan päänäyttelyn teemana ovat selviytymisstrategiat pohjoisissa ääriolosuhteissa ja vuodenaikojen vaihtelussa. Siidan päänäyttelyn luonto-osuudessa kerrotaan elämän sopeutumisesta pohjoisen äärimmäisiin olosuhteisiin. Näyttely tarjoaa elämyksellisesti tietoa siitä, miten eläin- ja kasvilajien on osattava hyödyntää näitä erikoisia olosuhteita ja ennakoitava vuodenaikojen vaihtelevat pituudet.

Siidassa oli myös elokuva revontulista, oli lintuja valokuvaavan Markus Varesvuon valokuvanäyttely Talven taitajat - Arktiset linnut pohjoisessa Suomessa ja Varangilla  ja kolumbialaisen Antonio Briceñon näyttely 520 bohcco. 


Valokuvaaja Antonio Briceño on kuvannut näyttelyn valokuvat kahdella eri kuvausmatkalla Lapissa, vuosina 2009 ja 2010. Valokuvat kertovat saamelaisista, heitä ympäröivästä arktisista olosuhteista ja poroista. Briceño kiinnostui kuvausmatkoillaan myös saamenkielestä, sen sanaston rikkaudesta ja uhanalaisuudesta. Saamenkielen 520 poroa tarkoittavaa sanaa tekivät häneen suuren vaikutuksen.

Lisäksi oli paikallisten koululaisten kuvaamataidon töiden näyttely. Taidetapahtuma on iloinen ja värikäs tapahtuma, johon kouluissa valmistaudutaan koko vuoden ajan. Opettajat tukevat tapahtumaa ja toimivat ahkerasti nuorten ohjaajina. Tapahtuma suo nuorille tilaisuuden kehittää taitojaan. Taidetapahtumaan kutsutaan kaikki saamelaislapset ja -nuoret sekä saamen kielen tai saamenkielisessä opetuksessa olevat lapset ja nuoret.

Koko päivä oli loskainen ja rantäsateinen ja aivan sopiva lepopäiväksi kulttuurin parissa.
Nyt illalla on luvassa pääsiäisen yökirkko ja pääsiäismunien metsästystäkin ja sen jälkeen laavulla makkaranpaistoa.

2 kommenttia:

aimarii kirjoitti...

Siida on upea paikka. Olen useamman kerran käynyt siellä ja vieläkin on jotain, mihin en ole ehtinyt tutustua.
saamen kielikin kiinnostaa minua.

pappilanmummo kirjoitti...

Kiiris: Kiitos!
Aimarii: Siidassa olen ollut aikaisemminkin, mutta uudella kerralla taas löytää aina uutta