Sivun näyttöjä yhteensä

10.4.2015

Mehiläisetkin keväthommissa

Torstaina oli meillä jälleen puiden kaadossa tulleiden risujen ja oksien polttopäivä. Koivujen silmutkin avautuivat hetkessä nuotion lämmössä.  Ihmettelin, miksi kotieläimemme olivat tulleet mukaan hommiin. Kun kannoin kuusenoksia nuotioon, niin nuo mehiläiset seurailivat minua koko ajan. Onneksi mies sanoi, että ne ovat vain hakemassa tarvikkeita pesiinsä.
Mehiläiset näet valmistavat propolista puiden silmujen suoja-aineina olevista pihka- ja hartsihiukkasista, sekä omista rauhaseritteistään. Propolista  käytetään luonnon omana antibioottina.Mehiläiset suojaavat ja desinfioivat pesänsä propoliksella, ja torjuvat näin tauteja ja bakteereja. Mehiläisten tuottama propolis eli mehiläiskittivaha sisältää runsaasti mm. vitamiineja, hivenaineita, flavonoideja ja aminohappoja. Propolista voi pureskella kuin purukumia, mutta usein se kuitenkin uutetaan alkoholiin ja nautitaan tipottain.
Illansuussa kävelin sukulaisiin viemään surunvalitteluja. Samalla bongasin matkalla tien penkalla kukkimassa tämän kasvin toki siinä oli useampia naitä kukkimassa:
En vain tiedä tämän kasvin nimeä.
Tänään postinhakumatkalla tein uuden bongauksen: leskenlehtiä.
 
Eilisiltana laitoin turpoamaan pyrexvuokaan pariksi tunniksi reilun desin spelttirouhetta ja saman verran rikottuja ohraryynejä (ohraryynit näet olivat vähissä, niin kokeilin spelttiä tilalle lisäksi) puolentoista litraan maitoa ja teelusikallisen suolaa annokseen. Kun takka oli lammitetty, laitoin nuo uuniin yön ajaksi ja aamulla oli lämmin maukas puuro valmiina.

Tämä päivä on mennyt ajeluilla. Käväisimme tapaamassa Kouvolassa asti poikaa vilaukselta ja samalla kurkistimme Korian ABC:n Novitan myymälään. Siellä ei ollutkaan yhtään pussilankoja eikä mitään erityisen edullista tarvittavaa, joten poistuimme tyhjin käsin.
Päivällä paistoin eilen aloittamani pataleipätaikinan eli kaksi eri taikinaa. Toisen laitoin pataan, toisen kattilaan ja molemmat mahtuivat uuniin yhtä aikaa. Taikinoissa oli 2 desiä spelttirouhetta, 6 desiä vehnäjauhoja, 1 teelusikallinen kuivahiivaa, 1,5 teelusikallista suolaa, kolme oikein kukkurallista teelusikallista tyrnijauhetta ja 4 desiä lämmintä vettä. Lusikalla sekoittelin taikinaksi ja jätin kulhoonsa yli puoleksi vuorokaudeksi. Paistoin leivät 250 asteessa puoli tuntia kannen alla ja vielä vartin ilman kantta.
Illalla olimme Kukossa seuraamassa kansantanssikonserttia, jossa kahdenkin kummipojan perhettä oli tanhuamassa. Oli mukavia esityksiä ja kahviaikakin välissä. Oli myös mukava seurata, miten nuorempi kummipoika nauttikaan näistä esityksistä!

3 kommenttia:

tuulento kirjoitti...

Minä teen propoliksesta uutetta ja annan sitten talven mittaan tarvitsijoille. Joskus voin käyttää itsekin, jos tulee flunssa. Täällä on vielä miltei talvi, enkä tiedä onko mettiset vielä edes lentäneet puhdistuslentoaan. Pohjanvaihtoa kuitenkin jo suunnittelen.

aimarii kirjoitti...

Sulla on yhtä kiireiset keväthommat kuin mehiläisilläsikin.
Vaihtelevaa puuhastelua risujen poltosta leipomiseen. Ei käy aika pitkäksi.

pappilanmummo kirjoitti...

Tuulento: Kevät kulkee eri tavalla täällä - nopeammin tänä vuonna.
Aimarii: Aika ei käy koskaan vielä pitkäksi, kun pystyy vielä jotain tekemään. Sitten kun on niin huonossa kunnossa ettei itse voi tai jaksa enää mitään Toivottavasti ei joudu pitkään sellaiseen tilanteeseen.