Sivun näyttöjä yhteensä

20.4.2015

Vaellusvarusteita VI: Kaikenlaista sekalaista mukaanotettavaa

Sekalaiset tavarat:
nenäliinoja
wc-paperia
ompeluvehkeet
otsalamppu
lämpömittari ja kompassi (= kännykässä)
matkapäiväkirja +liimapuikko
käyntikortteja
kyniä
askelmittari=kello
känny ja laturi
kamera ja laturi ja vara-akku
UT psalmeineen ( = kännykässä)
virsikirja
reittiopaskartat (Merjalta)
italian sanakirja ?
Varasilmälasit +kotelo,  aurinkolasit 
silmälasipyyhe

Italian toileteista en tiedä, onko niissä kaikkialla WC-paperia, mutta yleensä on hyvä varautua varmuuden vuoksi omin WC-paperein.
Pienet nenäliinapaketit sopivat vaikka vyölaukkuun tai taskuun.
Jos ompelutarvikkeita ei ole matkalla mukana, niin juuri silloin niitä tarvitsee.  Karhulankaa eli vahvaa lankaa on hyvä olla ompelurasiassa edes pätkä.
Otsalamppu on tarpeen aamulla aikaisin ja illalla myöhään ja yöreissuillakin. Ja jos haluaa vaikka lukea omassa petissä, niin otsalamppu ei häiritse toisia.
Matkapäiväkirjaa kirjoitan, vaikka kännykkäänkin voisi tehdä muistiinpanoja. Liimapuikko on siksi, että joitakin lippuja ja lappuja voi tallentaa heti kirjan väliin eivätkä ne pääse häviämään.
Askelmittari on ollut kiva seuralainen: on mukava tietää, miten pitkän matkan on kulkenut ja montako askelta on tullut paivän mittaan otetuksi. Lisäksi siinä on kello, joten kännykkää ei tarvitse sitä varten alkaa etsiä. Askelmittari on minulla roikkunut taskussa kiinni taskunsuussa.


wettex (pieni siivu)
lämpökyntttilä
läpinäkyvää ilmastointiteipplyhyen lyijykynän ympärillä
s-koukkuja
polvituet = liimautuva rullaside
haaroituspistotulppa
pyy­he
iso huivi
nippusiteitä
kuminauhoja   
pari pyykkipoikaa+ narua noin 3 metriä
hakaneulat

Wettex-pala on esimerkiksi tarpeen, jos aikoo istua kostealle tai likaiselle penkille tai sillä voi siistiä vaikka lavuaarin jälkeensä.
Ilmastointiteippi eli Jeesus-teippi on ehdoton kaikkeen pieneen korjaamiseen. Läpinäkyvä ei näy niin selvästi kuin harmaa, mutta toimii samanlaisesti.
S-koukut laitan kerrossängyn reunaan ja niihin voi ripustaa mm. takin  ja hatun. Lierihattuun ( jossa on leuan alta kulkeva kuminauha, ettei tuuli vie hattua) voi sitten laittaa yöksi lampun ja kännykän ja tukisukat ja muuta yöllä mahdollisesti tarvittavaa roikkumaan pään lähelle. 
Haaroituspistotulppa helpottaa latausta: saa samanaikaisesti ladattua kännykän ja kameran akut tai voi jakaa toisen henkilön kanssa pistorasian käytön. 
Pyyhe on hyvä olla mahdollisimman kevyt - kuivuu nopeasti. Usein olen käyttänyt vain isoa ohutta puuvillahuivia niin pyyhkeenä kuin tyynyliinana ja lakanana. Olen pessyt sen heti kuivauskäytön jälkeen ja illalla se on kuiva sänkyyn laitettavaksi.
Nippusiteet ovat kaikenlaisen mahdolllisen kiinnittämiseen niin reppuun kuin jossakin muualla tarvittaessa, samoin kuminauhat pelastavat pulasta. Esimerkiksi niillä voi nostaa housujen lahkeet ylemmäs, jos sataa eikä tarvitse riisua katkolahkeitakaan tai sitoa muovipussit kenkien suojaksi. Kuminauhalla voi kiinnittää myös sadeviitan haarojen välistä, ettei tuuli vie sitä mennessään.
Naru on hyvä kiinnittää sängyn reunoihin kiinni ja niin saa itselleen oman suojan. Toisaalta siihen voi ripustaa pyykit kuivumaan sisälläkin kuten myös ulkona. Pyykkipojat ja ulkona etenkin hakaneulat ovat tarpeen pyykkien kiinnittämiseen narulle, ettei mahdollinen tuuli vie niitä mennesssään.

teräsmuki + keitin (=pieni uppokuumennin) + kokoontaittuva muovimuki
teepusseja
kuivaa purtavaa - (ja matkustuspäivälle eväät!)
juustoa/metwurstia
puuropusseja/kuppikeittoja
lusikkahaarukkaveitsi
pieni teräslusikka
linkkuveitsi
muovinen vesipullo (2)
muovipusseja (myös isoja ”minigrip”) joihin pakataan vaatteet ja muut tavarat (ja muutama varalle eväitä varten)

Olen yleensä kuljettanut mukanani teräksisen mukin ja pienen uppokuumentimen, koska siten on ollut mahdollista saada missä tahansa kuumaa juomaa tai kiehuvaan veteen voi sekoittaa puuroainekset tai kuppikeiton ainekset. Siten on ollut mahdollista saada ruokaa, jota allerginenkin voi syödä, jos tarjolla ei ole ollut sopivaa. Myös kun olen tullut vaellukselta eikä ole vielä ruoka-aika, on ollut helppo saada jotain lämmintä vatsantäytettä, kun vain on löytänyt jostakin sopivan pistorasian. Alkumatkalle myös olen ottanut jo kotoa niin hedelmiä kuin juustosiivuja ja metwurstisiivuja ja kuivaa leipää tai muuta syötävää. Mies lupailikin taas laittaa minulle kuivattuja omenia ja päärynöitä matkavälipaloiksi. Ne ovat kevyttä kannettavaa. Lusikkahaarukkaveitsi on käytännöllinen ja samoin tietysti linkkari. Vesipullot olen täyttänyt jo heti lentoasemalla turvatarkastusten jälkeen. Niin on ollut myös alkumatkaksi juotavaa. Siis ne kannattaa laittaa lähtiessä tyhjinä käsimatkatavaroihin.

Vinkit ja kommentit ovat enemmän kuin tervetulleita näihin matkavarusteiden esittelyyn.

2 kommenttia:

Minna kirjoitti...

Vinkkejä en osaa antaa, koska en ole koskaan vaeltanut, mutta tällaiset varustelistat on mielenkiintoisia ja tarpeellisia. Mulla on listat auto/telttamatkustamista varten. Viime vuonna päivitetty lista taitaa olla jo aika hyvä. Eli kaikki tarpeellinen on ja turhat karsittu pois. Vaeltaminen kyllä kiinnostaisi, mutta jalka ei anna sellaiseen mahdollisuutta. Mutta jos se joskus leikataan kuntoon, niin varmasti palaan näitä sinun listoja lukemaan :)

pappilanmummo kirjoitti...

Minna: Toivotaan parasta.
Jotain ottaisin repusta vielä pois, mutten oikein teidä, mitä. Seitsemisen kiloa reppu painaa tavaroineen ja päälle vyölaukku vesineen, ruokineen ja kameroineen kännyköineen ja muistikirjoineen, ehkä pari kiloa pahimmillaan - ainahan päivän mittaan kevenee.