Sivun näyttöjä yhteensä

20.5.2015

Päivä elämästä

Aamu alkoi koulussa päivänavauksella. Jopa yli puolet oppilaista oli retkellä ja kuudesluokkalaiset ja eskarit olivat ainoastaan paikalla.  Heidän kanssaan oli hyvä jutella helluntaista ja helluntain tapahtumista, Pyhästä hengestä, kirkon ja seurakunnan syntymäpäivästä ja kasteestakin.  
Helluntai on Pyhän Hengen vuodattamiselle omistettu kristillinen juhlapäivä, jota vietetään seitsemän viikon kuluttua pääsiäisestä ja kymmenen päivää helatorstaista.  Helluntai kuuluu pääsiäisen ja joulun ohella kirkkovuoden kolmen suurimman juhlan joukkoon. Helluntain liturginen väri on punainen. Alttarille sytytetään kuusi kynttilää kuten muinakin kirkkovuoden suurina juhlapäivinä.

 Pepi-päärynä kukkii sekä kotona että mökillä. Kumpaankin istutimme tänä keväänä tämän saman lajin puun kokeeksi.
 Kirsikkaluumu on alkanut kukkimisen. Pian koko puu on aivan täynnä kukkia.
 Vihdoin meilläkin kukkivat vuohenjuuret.
 Kun muurahaiset tuhosivat yhden mehiläispesän, niin veimme toisen tilalle.
Tilalleviedyssä pesässä on pari emokennoa kasvattamassa uutta e
moa pesään. Uusi mehiläisemo kasvatetaan kennossa, mikä on huomattavasti työläiskennoa isompi ja suuntautuu alaspäin.   Pian siis emokennosta tulee uusi emo, joka alkaa munia.

 Mehiläisillä on nyt pörrättävää. Mökillä olen yrittyänyt taas kitkeä kaikki nuo voikukat pois, koska en tykkää voikukista pihamaalla.. 

Västäräkki on yleinen, huomiota herättävä ja vilkasliikkeinen lintu. Västäräkki lienee alkujaan ollut rantojen asukas. Rannan lähelle se on nytkin laittanut pesänsä. Västäräkkinaaras munii tavallisesti 5 tai 6 munaa, joita molemmat puolisot hautovat n. 13 vrk. Tässä meidän mökillä olevassa pesässä on viisi munaa.  Poikaset lähtevät pesästä 2 viikon ikäisinä, ja molemmat huolehtivat niistä vielä viikon pari. Monet parit tekevät toisen pesueen vielä kesä–heinäkuussa. Västäräkki on hyönteissyöjä. Toki se syö muutakin: muita selkärangattomia, matoja, äyriäisiä ja nilviäisiä, leivänmurujakin ja muita jätteitä.
Illalla taas saunoimme ja uimme ainakin sen neljä kertaa saunasta - vesi on jo 12-asteista.

2 kommenttia:

Jaana kirjoitti...

Kiitos sinulle ja kaikille srk:n työntekijöille, kun jaksatte käydä kouluissamme ympäri Suomenmaata pitämässä päivänavauksia ja koululaiskirkkoja. Hienoa seurakunnan ja koulun yhteistyötä!

Opettajana arvostan tätä ja toivon, että vastaisuudessakin voimme tarjota oppilaille kirkkohetkiä ja samalla korvaavia niille, jotka näihin eivät pysty/halua osallistua.

pappilanmummo kirjoitti...

Jaana: Minusta on mukavaa vierailla kouluissa vielä kun se on mahdollsita.