Sivun näyttöjä yhteensä

27.5.2015

Romujen poistoa

Mökkipäivä tänään. On ollut mukava touhuta mökillä puutarhahommia. Olen kylvänyt kehäkukkia, salaattia, papuja, tilliä, mangoldia, porkkanaa ja kirveliä. Ennen kylvämistä piti kasvimaa kunnostaa: kääntää ja laittaa maatunutta hevosen lantaa ja kalkkia ja kastella tietysti vako myös. Istutin myös kompostiin talvikurpitsat. 

 Innostuin hakemaan myös vadillisen nokkosia, jotka kuivaan. Löysin myös kielonkukkia. Metsäorvokkeja? kasvaa tien vierellä sinisenään.

 Iso homma on odottanut vuosikausia. Saunan verannan alla on säilötty lautoja ja kaikkea muuta mahdollista romua mökkisaunan valmistumisesta lähtien 1960-luvulta asti. Nyt aloin tyhjentää alustaa.  Urakka jatkuu vielä huomennakin. Minulla ei ollutkaan suojausta myyrien jätöksiä vastaan ja vähän on hirvittänyt tuo kamojen raivaus pois verannan alta matalasta tilasta. Pohdinnassa on vielä, miten sitten siivoan maapohjan. Myyränkoloja / hiirenkoloja kyllä näkyi.

 Siivouksen aikansa lämmitin samalla saunan. Olipa ilo päästä taas saunomaan pitkän kaavaan mukaan. Monta kertaa kävin saunasta uimassa ja nautin lauteilla makoilemisesta leppoisissa löylyissä. Monien lintujen äänet kaikuivat järven ylikin ja pihapiiristä

Aamusella tein pataleipätaikinan. Tällä kerralla laitoin puoli desiä spelttirouhetta ( ei ollut enempää!), puoli desiä seesaminsiemeniä, desin kaurahiutaleita ja kuusi desiä vehnäjauhoja, puolitoista teelusikallista suolaa, teelusikallisen kuivahiivaa ja neljä desiä vettä. Sekoitin ainekset ja jätin puoleksi vuorokaudeksi nousemaan peitettynä. Sekoitin taikinaan desin vehnäjauhoja ja samaan aikaan laitoin uuniin kattilan kansineen 250 asteeseen ja kun uuni oli lämmin, otin kattilan uunista, kippasin taikinan kattilaan ja laitoin kannen päälle ja puoleksi tunniksi uuniin. Sitten otin pois kannen ja vielä pidin vartin verran uunissa.

Pataleivän ollessa uunissa tein raparperipiirakkataikinan. Tosin vain puoli annosta normaalista, koska jogurttia ja raparperia ei riittänyt isompaan annokseen. Piirakan paistoin leivän jälkeen. Onpa mukava tuoksu tuvassa.

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hei!

Ajattelin vastata tänne ettei vain mene vastaukseni ohi :)
Ravelryn tunnukset saa, kun menee www.ravelry.com
Heti siinä lukeekin sitten "join now!". Sieltä vain täyttämään tiedot :)

Maija kirjoitti...

Oih, pataleipää juurikin rupesi mieleni tekemään...sitä kun pitää malttaa vaan nostatella vähän pitempään, niin mielitekoa ei pääse heti toteuttamaan. Kivaa viikonloppua!

Jaana kirjoitti...

Mukavaa, että saat olla mökillä. Mökillä on niin mukavaa ;>) Meillä on ylämökin alla myös lautavarasto, josta aina joskus kaivellaan jotain tarpeellista. On ilmeisesti ollut -60-luvun tapa vähän joka puolella.