Sivun näyttöjä yhteensä

4.6.2015

Kirveli-porkkanakeitto

Meillä kotipihalla kasvaa sammalleimu. Eilen torilta ostin muutaman sammalleimun alun mökille, koska en halua kotoa viedä kotilonalkujakaan mökille. Mökillä on pohjoisen puolelta siirretty vuorenkilpiä pois ja tilalle aiotaan laittaa kivikkokasveja penkereeseen.

Sammalleimu on mattomainen kasvi, jolla on pienet neulasmaiset tiheät lehdet. Se kukkii touko-kesäkuulla. Kukinta-aikana koko kasvusto peittyy kukista. Sammalleimu kasvaa tiheinä mättäinä. Vähälumisina talvina suositellaan peittämistä havuilla. Havut suojaavat sammalleimua myös kevään ahavilta ja paisteelta. Muuten talvenkestävyys on hyvä. Kivikko- ja kalliopuutarhaan sopii parhaiten tuollainen leviävä kasvi.  Kasvupaikaksi suositellaan: aurinkoinen tai puolivarjo, kuiva, keskiravinteinen, hiekka-multamaa. Sammalleimun voi istuttaa noin 30 senttimetrin välein, koska se leviää hyvin.
Saksankirveli on monivuotinen 100 -200 cm korkea ruoho. Kasvi kuuluu sarjakukkaiskasveihin. Varsi ja lehtiruodit ovat paksuja ja meheviä. Valkoiset kukat ovat isot ja kukinta alkaa yleensä kesä-heinäkuun vaihteessa. Saksankirvelistä käytetään yleensä lehdet ja varret, mutta siemeniä ja juuriakin voi käyttää. Lehtiä (ja varsia) voidaan käyttää tuoreena salaateissa, salaattikastikkeissa, yrttilevitteissä sekä jälkiruuissa. Hienonnettu kirveli sopii hyvin jäätelön sekä kerma- ja rahkajälkiruokien mausteeksi. 
Kirveli-porkkanakeittoa innostuin valmistamaan, kun leikkasin saksankirvelin maustemaalta ja piti keksiä sille käyttöä. Osan sitten pakastin hienonnettuna.
Keittoon laitoin kolme desiä porkkanasosetta, noin litran vettä, hieman valkosipuliöljyä, puolisen desiä vehnäjauhoja, liemikuution, suolaa, mustapippurijauhetta, chiliä. Kun nuo olivat kypsiä, lisäsin hienonnettua kirveliä reilusti ja kasi desiä laktoositonta vispikermaa lopuksi. Kirvelit eivät saa olla kauan kuumassa, muuten ne menettävät makunsa.


Leivoin myös  pehmeitä sämpylöitä keiton kanssa nautittavaksi. Taikinaan laitoin perunamuusia, porkkanasosetta, vehnäjauhoja, suolaa, kuivahiivaa, öljyä, hunajaa ja vettä. Annoksesta tuli 25 sämpylää. Pehmeys tulee lähinnä perunasta.

2 kommenttia:

Jaana kirjoitti...

Ihanan kaunis, kesäinen kuva!

pappilanmummo kirjoitti...

Saksankirveli on kaunis maljakossakin