Sivun näyttöjä yhteensä

1.7.2015

Vihta vai vasta


Vihta vai vasta? Länsi-Suomessa käytetään yleensä vihta-sanaa, kun taas Itä-Suomessa puhutaan vastasta. Länsisuomalaiset vihtovat, itäsuomalaiset vastovat.  Vihta valmistetaan kylpemistä kestävästä rauduskoivusta. Vihdaksien taittaminen ei kuulu jokamiehen oikeuksiin, vaan siihen tarvitaan maanomistajan lupa.

Tänään urheiluseuramme seniorit pitivät vihdan/vastantekopäivän.  Olipa mukavaa olla talkoissa. Meitä oli yli kaksikymmentä hommissa ja vihtojakin tuli kolmattasataa aamupäivän aikana. Ja joulun alla sitten kuivatut vihdat myydään. Jotkut kaatoivat koivuja, jotkut  kantoivat koivuja sidontapaikalle,  jotkut kokosivat oksat vihdoiksi, jotkut ne sitoivat, ja lopuksi laitettiin aina kaksi vihtaa yhteen kuivattamista varten.
 Hyvänmallinen vihta.
 Aikamoinen kasa on jo valmiina.
Kun urakan jälkeen istuimme näkötornilla kahveilla, niin siitä aivan läheltä löysimme jo muutaman kypsän mustikankin.
Kotipuutarhassa kukkivat karhunvatut parhaillaan ja aikamoinen hyörinä ja pörinä siellä onkin. Nyt mehiläiset hakevat mettä vatuista ja karhunvatuistakin.

4 kommenttia:

HelvetinPöllö kirjoitti...

Tai niin anoppi aikanaan itä-Suomesta iso kirkolle tultuaan ja silloiseen yleiseen saunaan, kun niitä silloin vielä oli, mennessään pyysi "vista" :D
Meni sanat ja ajatus sekaisin, eikä siinä kiireessä muistanut tai hoksannut pitääkö ostaa luukulta vasta vai vihta. Itse oli käyttänyt aina ennen vastaa, mutta kun täällä etelä-Suomessa käytettiin vihtaa, niin meni nuori tyttö ihan sekaisin.

Meillä käytetään vihtaa:) - ja tämä taitaa olla se kysymys josta saa saunassa jutun juurta, jos ei muusta: vihta vai vasta.

PauMau kirjoitti...

Vihta ja ehdottomasti vihdotaan! Ihan paljasjalkainen uusimaalainen olen, mutta sukujuureni vahvasti Etelä-Pohjanmaan mullissa, joten sieltä tämä kai tulee. Harmi ettei niitä vihtoja kukaan ole opetellut tekemään, liotetaan vaan koivunlehtiä vedessä tunnelmaa tuomaan.

Jaana kirjoitti...

Vaikka karjalaiset juuret minulla onkin, sanon aina vihta. Vasta jotenkin suussa kangertaa... Tosin vihtaa käytän saunomisessa aika harvoin.

pappilanmummo kirjoitti...

Helvetinpöllö:Kiva juttu vihdasta.
PauMau: Tuoksu on tärkeä saunassa koivun lehdistä. Tuo liotuskeino täytyykin ottaa käyttöön ja pakastaa koivunlehtiä.
Jaana:Vihdotaan vihdalla, mitä sitten vastalla?