Sivun näyttöjä yhteensä

26.9.2015

Karpaloita sun muita

Aamulla sumu peitti järven. Olin käynyt jo uimassa ennen sumun nousemista. Aurinkokin oli pilkahtanut. Sitten yllätyin, kun jonkin ajan kuluttua katsoin järvelle, vastarantaa ei näkynyt. Yöllä oli hieman satanut ja kun ilma alkoi lämmetä, niin sumu nousi - vesi oli lämpimämpää kuin ilma, 14 astetta vielä tänään mökkijärvessä.
Päivällä taas aurinko paistoi ja oli mökillä lämmin mukava päivä kuten eilenkin. Monta rästissä olevaa hommaa tuli tehtyä tällä kerralla. Tosin miehen höykytyksellä. Muuten olisin ollut kai vain metsässä nauttimassa syksyn sadosta ja tuoksuista. Toki eilen, kun menimme mökille, lähdin heti metsälenkille etsimään sieniä. Löysin muutaman kantarellin ja hieman suppiksia ensimmäisellä lenkillä. Pistäydyin mökillä välipalalla ja  vaihtamassa ämpärin. Toisella sienikierrokssellakin sain jokseenkin saman verran eli vain muutaman sienen. Kaikki sienet olivat kauniita, hyviä, vastanousseita. Lähimetsät on nyt koluttu, kun marjaretkelläkin löysin veilä muutaman suppilovahveron hirvenjäljestä. 

Lounaaksi saimme miehen onkimia ahvenia ja katiskasta löytynyttä haukea. Kesäkurpitsakin oli mökillä kasvattanut sopivankokoisia syötäviä. Lounaan jälkeen lähdin soutumatkan päähän etsimään karpaloita (ja kadonnutta autonavaintani, jota en tosin löytänyt tälläkään kertaa). Karpaloiden poiminta on hidasta käsin ja poimurilla tulee todella paljon sammalta ja lehtiä ja muuta roskaa, ettei oikein kannata. Iltapäivän saalis ei ollut suuren suuri, mutta iloitsen siitä, että sain olla suolla miltei ilman hirvikärpäsiä (se yksi ainoa löytyi vasta mökillä), vaikka hirvenjälkiä oli siellä paljon. Toki poimin ohimennen myös puolisen ämpärillistä  puolukoita. Mustikoita etsin, mutta niiden aika alkaa olla jo ohi.

Mökkireissulla saunan verannan alusta tuli vihdoin kuntoon. Alkukesästä kaivoin sieltä kaikki 50 vuoden aikana sinne laitetut laudat ja muut tavarat/roskat pois. Osan sain jo silloin kuljettaa jäteasemalle. Nyt mies sirkkelöi huonot laudat polttopuiksi ja laittoi hyllyn hyville laudoille sinne verannan alle. Lastasin laudat ja muut tarpeelliset säilytettävät kuten airot ja onkivavat säilöön hyllylle. Polttopuulaudat pinosin puolestaan saunan takaseinälle. Onpa vihdoin siistimpää pihassa.
Mökillä kasvaa myös talvikurpitsoita. Vielä ne ovat aika pieniä, mutta kompostista, jossa kurpitsat kasvavat, yksi varsi on jopa kiivennyt puuhun ja siinä roikkuu pienehkö pyöreä kurpitsa.
Meillä on ollut hedelmällinen päivä, koska saimme sukulaiselta tänään  luumuja. Hänellä luumupuut ovat täynnä luumuja. Meillä kotona oli vain muutamia luumupuissa. Niinpä oli ilo saada reilusti isoja komeita hedelmiä pariakin lajia.

2 kommenttia:

Jaana kirjoitti...

Mukavaa viettää vielä viikonloppuja mökillä - niin minäkin tein!

pappilanmummo kirjoitti...

Jaana: Ja etenkin, kun pääsen metsään käveleskelemään.