Sivun näyttöjä yhteensä

21.9.2015

Tyrnihyytelö ja köyhät ritarit


Illalla tein köyhiä ritareita iltapalaksi. Kuusi palaa vaaleaa paahtoleipää. Pari desiä laktoositonta punaista maitoa, puoli teelusikallista suolaa, teelusikallinen vaniljasokeria ja ruokalusikallinen vehnäjauhoja oli aineksina (ei lainkaan kananmunaa!). Sekoitin nuo ainekset, kuumensin paistinpannun, laitoin laktoositonta voita ison nokareen pannulle ja paistoin tuossa seoksessa kastellut paahtoleipäpalat molemmin puolin kullanruskeiksi. Tarjoilin laktoosittoman paistokset vaniljasokerilla maustetun kermavaahdon ja tyrnihillon ja vadelma-omenahillon kanssa. 


Tyrnihyytelöä tein kahdella eri tavalla. Toinen hyytyi heti, toisesta en vielä tiedä varmaa lopputulosta. Poimimme eilen tyrnit, joita saimme kolmisen litraa tänä vuonna. Kiehautin ne ja survoin sauvasekoittimella ja sihtasin siivilän läpi. Mäski laitetiin kuivumaan voipaperille uunin päälle. Mehua laitoin pari pullollista pakastimeen odottelemaan seuraavaa toimenpidettä. 

Tyrnihyytelön tein hillo-marmeladisokerilla . Reilu neljä desiä tyrnimehua ja purkillinen hillo-marmeladisokeria. Hitaasti kuumensin seoksen ja kun se kiehui, vielä kolmisen minuuttia sitä sekoittelin. Kuumennettuihin ja Atamonilla huuhdeltuihin purkkeihin laitoin seoksen. Ja heti näytti se hyytyvän. Nyt on valmiina jouluksi tehtäviin pikkuleipien eli lusikkaleipien väliin hyytelö. Sain kolme pientä purkillista hyytelöä.

Toinen tyrnihyytelökokeilu: Neljä desiä hillosokeria ja neljä desiä tyrnimehua keitin hillosokeripussin ohjeen mukaan. Purkitin ja vielä seos ei ole hyytynyt, mutta ei ole vielä jäähtynytkään kokonaan. Vuorokauden kuluttua tiedän, miten kävi tämän kokeilun.

Tänään ravistelimme loput luumut puista. Ne alkoivat olla jo ylikypsiä. Keitin luumuista puuron, jonka suurustin mannaryyneillä ja maustoin hunajalla. Pakastimeenkin sain puolitoista litraa hunajalla maustettua raakaluumusosetta.

Päärynät alkavat myös kypsyä.  Niinpä niistä viipaloitiin kuivumaan jo ainakin puoli ämpärillistä. Osa kuivuu parhaillaan uunin päällä, osa kasvikuivurissa.

Iltapäivällä oli taas kirjoittajaharrastuksen paikka. Tänään piti jostakin itselle tärkeästä valokuvasta tehdä kertomuksia eri tavoin. Ja kotitehtäväksikin tuli työstää tuota kertomusta eteenpäin tietyllä tavalla. Mielenkiintoista.

Ei kommentteja: